
Aurinkopaneelien asennukset tuplaantuivat viime vuonna Nivoksen sähköverkon alueella
11.03.2020
Tiedote
Aurinkopaneelien suosio kasvaa
Aurinkopaneelit ovat hyvää vauhtia yleistymässä suomalaisissa kodeissa ja kiinteistöissä. Uudellemaalle Nivoksen sähköverkon alueelle asennettiin vuonna 2019 yli sata uutta aurinkosähköjärjestelmää, mikä on kaksinkertainen määrä vuoteen 2018 verrattuna. Nivoksen sähköverkko ulottuu kymmenen kunnan alueelle, joista suurimmat ovat Mäntsälä ja Kärkölä.
”Aurinkopaneelien myyntisesonki on käynnistynyt ja uskon, että tänä vuonna alueellemme asennetaan vielä aiempaa enemmän uusia paneeleja”, kertoo Nivoksen projektikoordinaattori Saku Lindberg.
Aurinkosähköjärjestelmien suosion kasvun taustalla on nähtävissä sekä alentuneet kustannukset että lisääntynyt kiinnostus ilmastoystävällisempiä sähkön tuotantotapoja kohtaan.
”Aurinkopaneelisettiin kuuluvien laitteiden hinnat ovat laskeneet, mikä on luonnollisesti lisännyt niiden suosiota kuluttajien keskuudessa. Toisaalta ilmiössä näkyy dominoefekti: kun kotikadulla ensimmäinen asentaa aurinkopaneelit katolleen, niin naapurikin haluaa sellaiset”, kertoo itsekin pitkään aurinkosähköasennuksia tehnyt Lindberg.

Nivoksen Saku Lindberg ja Kimmo Laine ovat sertifioituja aurinkosähköasentajia.
Sertifioituun asentajaan voi luottaa
Ihanteellisessa tapauksessa aurinkosähköjärjestelmä maksaa itsensä takaisin pientalokokoluokassa keskimäärin kolmisen kertaa sen elinkaaren aikana. Aina näin ei kuitenkaan ole. Epäammattimaisesti tai huonoon paikkaan asennettu aurinkosähköjärjestelmä tuottaa energiaa paljon vähemmän, kuin mihin sillä olisi edellytykset.
”Siksi on hyvä, että asennuksista vastaa virallisesti sertifioitu aurinkosähköasentaja”, Lindberg sanoo. Asentaja saa sertifikaatin, kun hän on suorittanut koulutusjakson ja läpäissyt loppukokeen hyväksytysti. Lisäksi hänellä tulee olla riittävästi käytännön asennuskokemusta.
Valtion omistama kestävän kehityksen yhtiö Motiva ylläpitää nettisivuillaan luetteloa kaikista sertifikaatin saaneista aurinkosähköasentajista. Sieltä kuluttajan on helppo tarkistaa, onko aurinkosähköjärjestelmiä toimittavalla yrityksellä varmasti ammattitaitoiset asentajat.
Lindberg on suorittanut sertifikaatin ja vastaa nykyään Nivoksen toimittamien aurinkosähköjärjestelmien asennuksista. Hän on tehnyt pitkän uran Nivoksella ja edennyt sähköasentajan tehtävistä energiaratkaisujen projektikoordinaattoriksi.
”Ammattitaitoinen aurinkosähköasentaja yhdessä asiantuntevan myyjän kanssa pitää huolta siitä, että järjestelmä on oikeasti asiakkaalle kaikin tavoin kannattava. Jos ilmansuunta on väärä tai asennuspaikalla on varjostavia elementtejä, kuten puita, emme suosittele järjestelmän asentamista, sillä se ei tule välttämättä koskaan maksamaan itseään takaisin”, Lindberg painottaa.
Verkkoon kytketyistä laitteista tulee aina ilmoittaa
Aurinkosähköjärjestelmää harkitessa on hyvä myös tietää, että asiakkaan tai asiakkaan urakoitsijan vastuulla on aina ilmoittaa paikalliselle sähköverkkoyhtiölle sähköverkkoon kytketyistä laitteista. Ilmoittamatta jättämisestä voi aiheutua henkilövahinkoja sähköverkossa työskenteleville tai häiriöitä muille sähkönkäyttäjille.
”Henkilöturvallisuuden takia laitteistot on varustettava erotuslaitteilla, jotka on oltava jatkuvasti verkonhaltijan käytettävissä ja lukittavissa”, neuvoo Nivoksen verkostoinsinööri Petri Sorjonen.