Mitä arjen ympäristötekoja tavallisena ihmisenä voin tehdä?

Olin vielä kesälomalla, kun kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n ilmastoraportti julkaistiin elokuun alussa. Kyllähän se kesämökin verannalle pysäytti. Mutta hyvällä tavalla.

Vaikka raportti maalaili ilmastonlämpenemisestä aiheutuvia muutoksia elinympäristöömme myös täällä Pohjolassa, asiantuntijoiden loppupäätelmä raportissa oli melko yhteneväinen: ratkaisut ovat kaikesta huolimatta yhä käsissämme.

Kaikkea ei voi yksin tehdä, mutta jostain pitää aloittaa. Perheenä keskitymme eniten hiilijalanjälkeä kasvattaviin tekijöihin eli asumiseen ja liikkumiseen. Energiatehokasta kotiamme lämmittää CO2-vapaasti maalämpö ja LuonnonVoima-sähkö. Ulkomaanmatkat skaalasimme minimiin - jo ennen koronaa. Lomia vietämme yhä enemmän Suomen luonnossa ja läheisellä kesämökillä, jossa energiaa kuluu äärimmäisen vähän.

Ei kuulosta kauhean ankealta! Ympäristöä vähemmän kuormittavien valintojen kanssa eläminen onkin aiheuttanut melkoisen ahaa-elämyksen: arki on nyt helpompaa. Vähemmän huolia, vähemmän tuskanhikeä. Kun öljykattilan huollosta ja sähkösopimuksen hiilijalanjäljestä ei tarvitse huolehtia, aikaa jää itselle tärkeisiin asioihin. 

Vielä katoltamme puuttuvat aurinkopaneelit. Olemme pohtineet niiden hankkimista jo pitkään ja nyt vaikuttaa siltä, että ratkaisut ovat riittävän tehokkaita ja meille sopivia. Pieni empiminen kuulunee näissä asiaan - elämäntilanteet muuttuvat ja tekniikka kehittyy jatkuvasti. On ihan okei edetä omaan tahtiin. Aika ajoin on hyvä pysähtyä tarkastelemaan omia kulutustottumuksiaan.

Jokaiselle löytyy sopivia ilmastoystävällisiä tekoja

Näen itseni vähän samoin kuin näen Nivoksen; olemme molemmat paikallisia, valveutuneita ja kieltämättä suuressa mittakaavassa melko pieniä tekijöitä.

Samalla olemme kokoamme suurempia. Nivoksella roolimme ilmastotalkoissa ei ole parantaa koko Suomen ongelmia vaan helpottaa asiakkaidemme elämää ja arjen haasteita. Pystymme paljoon, koska tahtotilamme on ollut vastuullisuuden asialla jo vuosia.

Samoin perheemme on valinnut meille sopivat ekoteot, ja hyväksynyt, että tähän pystymme nyt. Puolen vuoden päästä tilanne voi olla taas toinen.

On lohdullista, että tarjolla on konkreettisia ja elämää helpottavia vaihtoehtoja. Jokaisen on itse pohdittava, mikä sopii minulle parhaiten. Annetaan ihmisten itse valita, kannustetaan toisiamme ja lisätään yhdessä omilla teoillamme painetta kohti suurempaa muutosta.

Juri Ruohola

Kirjoittaja on Nivoksen kaupallinen johtaja 

Mikä voisi olla sinun ilmastotekosi?

Meillä Nivoksella on tarjota varmasti vastuullisia vaihtoehtoja energiaan, liikkumiseen ja lämmitysratkaisuihin.

  • Valitse vastuullinen LuonnonVoima-sähkösopimus. Tyypillisen omakotiasukkaan 10 000 kWh vuosikulutuksella sekasähköstä fossiilivapaaseen sähköön siirtyminen tarkoittaa 2400 kg edestä vähentyneitä CO2-päästöjä.
  • Vaihda öljystä maa- tai vesi-ilmalämpöön. Huoleton, nykyaikainen ratkaisu nostaa elämänlaatua ja kutistaa tehokkaasti hiilijalanjälkeä. Anna vielä maalämpöjärjestelmän pyöriä LuonnonVoima-sähköllä, ja koko paketti on täysin hiilivapaa.
  • Aurinkopaneelit tuottavat omavaraisesti 100 % uusiutuvaa energiaa kodin lämmitykseen ja sähkönkulutukseen ja pienentävät sähkölaskua.
  • Ota etumatkaa ja valitse paikallinen. Lataa sähkö- ja hybridiautosi Nivoksen latauspisteillä Mäntsälässä. Kaasuautosi voit ladata totta kai 100 % luomubiokaasulla tankkausasemallamme Hyvinkään Palopurolla.

Kiinnostuitko?

Kannattaa toimia heti. Asiantuntijamme auttavat löytämään ja toteuttamaan juuri sinulle tarpeisiisi sopivimmat energia- ja lämmitysratkaisut. Ota yhteyttä!

Timo Aalto

myyntipäällikkö | Lämmitysratkaisut
040 669 1686
timo.aalto@nivos.fi

Kari Rissanen

myyntipäällikkö | Aurinkosähkö
0400 328 229
kari.rissanen@nivos.fi

Iikka Laurikainen

myyntipäällikkö | Sähkönmyynti
040 829 4784
iikka.laurikainen@nivos.fi

Juri Ruohola

kaupallinen johtaja
050 318 3652
juri.ruohola@nivos.fi