Nurmea tankkiin – unelmat toteutuvat

Harmaaseen marraskuuhun kuuluu myös valonpilkahduksia. Me nivoslaiset olemme jo vuosia tehneet töitä kestävän kehityksen eteen. Olemme suunnitelleet ja toteuttaneet monia upeita hankkeita, joilla on merkitystä.

Nyt valmistumaisillaan on jälleen yksi toimialojen rajat ylittävä yhteistyöhanke; Suomen mittakaavassa harvinainen biokaasulaitos Knehtilän luomutilalle Hyvinkään Palopurolle.

Viherlannoitusnurmesta sekä hevosen- ja kananlannasta erotettavasta biokaasusta kerätään talteen polttoainetta kaasuautoille ja lämpöä maatilalle sekä tulevaan leipomoon. Siis todella nurmea tankkiin eikä mitä tahansa nurmea vaan luomuapilaa.

Lopuksi mädätysjäännös palautetaan luomulannoitteeksi pelloille. Näin koko energia- ja ravinnekiertokulku nivoutuu hienosti yhteen. Tämä yhteistyö on osa agroekologista symbioosia. Tällä tuoreella videolla näytämme, mistä yhteistyössä on kysymys.

Haluan kiittää kumppaneitamme Knehtilän luomutilaa, Lehtokummun tilaa ja Meteneriä. Unelmamme yhteistyöstä, jossa ravinteet ja energia kiertävät paikallisesti on toteutumassa. Hyvinkään Palopurolla tuotetaan puhdasta, hyvänmakuista ruokaa ja luomubiokaasua sekä luomulannoitetta kestävästi.

Meidän nivoslaisten iloksi tekemisemme on huomattu myös valtakunnan tasolla. Postiluukustamme nimittäin tipahti kutsu, joka lähetettiin ilmasto- ja ympäristötekoja tehneille suomalaisille. En voisi olla ylpeämpi meistä ja teoistamme, kun toimitusjohtajamme Esa Muukka edustaa Nivosta tänä itsenäisyyspäivänä linnanjuhlilla. Joulukuuta ei voisi aloittaa paremmin.