Asentajamme Saku asentamassa aurinkopaneeleja.

Katsaus taloudellisesta vinkkelistä: Kannattaako aurinkopaneeleja hankkia taloyhtiöön?

Aurinkosähköjärjestelmiä hankintaan monesta eri syystä ja ne ovat paitsi investointi, niin ennen kaikkea kannanotto ympäristön puolesta. Tässä tekstissä käyn läpi, millaisissa tilanteissa aurinkosähköjärjestelmän asentaminen on mainio valinta taloyhtiöille taloudellisesta näkökulmasta.

Tuotetusta aurinkosähköstä saa parhaan taloudellisen hyödyn, kun se voidaan käyttää suurimmaksi osaksi itse. Järjestelmää ei kuitenkaan kannata mitoittaa täysin omaa pienintä mahdollista sähkönkulutusta vastaavaksi (100 % omakäyttö), koska silloin järjestelmä jää helposti liian pieneksi ja laitteiston sekä asennustyön yksikkökustannukset suhteellisesti korkeiksi.  Ylimääräinen tuotettu sähkö voidaan myydä energiayhtiöille ja esimerkiksi me maksamme siitä saman sähköenergian hinnan kuin millä asiakas ostaa sähköä meiltä.

Mihin aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä käytetään taloyhtiöissä?

Kun aurinkopaneeleja (aurinkosähköjärjestelmä) asennetaan usean asunnon muodostamaan taloyhtiöön, on yleensä järkevintä liittää se kyseisen kiinteistön sähkömittarin taakse. Taloyhtiössä tähän sähkömittariin kertyy kulutusta, mikä voi olla peräisin esimerkiksi porras/käytävävalaistuksesta, ilmanvaihtolaitteistosta, lämmityksestä tai vaikkapa autojen lämmitystolpista. Siis kaikki mahdollinen, mikä ei ole asukkaiden oman sähkömittauksen takana. Kannattaa huomioida myös tulevaisuuden tarpeet, esimerkiksi onko taloyhtiöön tulossa sähköautojen latauspisteitä, joiden sähkön kulutus ohjautuu kiinteistön mittarille.

Aurinkosähköjärjestelmän hankinta on taloyhtiölle taloudellisesti kannattavaa, jos

  1. kiinteistössä on reilu (sähkön) pohjakuorma, eli sähkölaitteita, jotka ovat käytössä jatkuvasti, myös kesällä.
  2. järjestelmä on mitoitettu niin, että mahdollisimman pieni osuus tuotetusta sähköstä menee myyntiin ja sähköä käytetään itse mahdollisimman paljon (omakäytön osuus noin 80-90 %).
  3. kiinteistössä, esimerkiksi katolla, on aurinkopaneeleille käytettävissä reilusti varjostamatonta pinta-alaa.

Toisaalta jos taloyhtiö on pieni ja kiinteistön yhteinen kulutus pientä, ei järjestelmään investoiminen välttämättä ole taloudellisesti perusteltua. On hyvä ottaa huomioon, että nykypäivänä investoinnille on kuitenkin paljon muitakin kriteerejä kuin pelkkä mahdollisimman lyhyt takaisinmaksuaika.

Selvitetään asiaa yhdessä

Jos aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen on pohdinnassa taloyhtiössä, niin autamme mielellämme asiassa eteenpäin. Selvitetään asiantuntijoidemme kanssa olisiko järjestelmä oiva ratkaisu teidän tarpeisiinne.

Kiinnostuitko?

Kari Rissanen

myyntipäällikkö
aurinkopaneelit, ilmalämpöpumput, sähköautojen latauspisteet

0400 328 229 kari.rissanen@nivos.fi