Näin maalämpöpumppu toimii

Maalämpö on uusiutuvaa energiaa, sillä se on peräisin auringosta. Auringon maaperään, pohjaveteen tai vesistöön lataama energia saadaan pumpattua talteen asukkaiden hyödyksi.

Pumpun yksityiskohtaisten toimintaperiaatteiden tunteminen on vain harvoin tarpeen muille kuin alan ammattilaisille, mutta yksinkertaistettuna kyse on siitä, että lämmönkeruuneste kerää putkistosta varastoitunutta aurinkoenergiaa, joka lämpiää höyrystimessä ja siirtyy höyrynä kompressoriin. Kompressori on maalämpöjärjestelmän maanpäällinen osa, josta lämmin kaasu siirtyy lauhduttimen kautta talon lämmitysjärjestelmään – joko pattereihin tai lattialämmitykseen – sekä käyttövesijärjestelmään.

Maalämpöpumppu sisältää siis suljetun kylmäainekierron, jonka avulla maaperän viileä lämpö nostetaan korkeampaan lämpötilaan. Kylmäaine kulkee suljetussa tilassa maalämpöpumpun sisällä aiheuttamatta ympäristöpäästöjä. Se on samantyylistä freonitonta ainetta kuin jääkaapeissa ja pakastimissa.

Onko termit hukassa? Ole hyvä tässä pieni maalämpösanasto.

Erilaiset lämmönkeruutavat

Havainnekuva

Maalämpöä voidaan kerätä joko kalliosta poraamalla tai lämmönkeruuputkistolla. Kalliolämpökaivo on selkeästi suosituin vaihtoehto, koska sen voi toteuttaa pienellekin tontille. Lämmönkeruuputkisto joko maapiiriin tai vesistöpiiriin sijoitettuna vaatii huomattavasti laajemman pinta-alan.

Maapiiriin asennettu putkisto on edullisempi ratkaisu kuin porakaivo, mutta se on maaperän suhteen vaateliaampi. Maaperän on oltava savinen, sillä kivisessä maaperässä kivet voivat roudan vaikutuksesta rikkoa putkia.

Vesistöpiiriin asennettu putkisto vaatii luvan vesialueen omistajalta. Vesistön on luonnollisesti sijaittava tontin vieressä ja syvyyttä on oltava 3-4 metriä.

Tarvitsetko apua keruutavan valinnassa ja pumpun mitoittamisessa?

Projektin alkuvaiheissa suosittelemme, että varaat lämmitystapa-arvion, jota tehdessä asiantuntijamme tutustuu kotisi lämmitysratkaisuun ja käy läpi nykyiset ja tulevat lämmitystarpeenne. Lämmitystapa-arvion perusteella saat hyvän käsityksen, miten projektissa olisi fiksua edetä.

Varaa maksuton lämmitystapa-arvio >>

 

<< Palaa takaisin