Aurinkosähköntuottaja odottaa aurinkoisia kevätpäiviä

Mäntsäläläinen Jyrki Teeriaho on tyytyväinen valintaansa hankkia syksyllä 2012 kuusi aurinkopaneelia omakotitalonsa katolle.

Aurinkoenergia on mahdollisuus

Impulssi aurinkosähköön tuli töiden puolesta. Mäntsälän Yrityskehityksen markkinointipäällikkönä Jyrki Teeriaho on pitänyt useammankin tilaisuuden aurinkoenergian mahdollisuuksista.

- Aloin miettiä, voisinko itsekin käyttää sitä joko kotona tai mökillä. Perheen sisällä ratkaisu oli helppo. Kun ehdotin sitä vaimolle, hän innostui hurjasti.

Teeriahojen koti on valmistunut 15 vuotta sitten. Siinä on suora sähkölämmitysjärjestelmä, joka viime syksynä sai tuekseen ilmalämpöpumpun. Tontti on paahteisella paikalla, etupihalle paistaa aina. Lisäksi asiantuntijamme Mäntsälän Sähköstä katsoi, että katto on ideaalissa kulmassa aurinkopaneelien kannalta.

- Emme tehneet niin tarkkoja laskelmia, eiköhän se maksa itsensä takaisin luvatussa ajassa. Tärkeintä oli ekologisuus, jos jotakin voi tehdä, miksi sitä ei tekisi.

Syksyllä paneelit ennättivät tuottaa kuukauden pari sähköä, kunnes talvi peitti ne lumella. 

- Odotan keväisin, että alkaa näkyä lukuja mittarissa. Ihan hirveän hauskaa on, että  voimme myydä ylijäämäenergian energiayhtiölle. Kesäkuukausina se onnistuu, kun oma kulutus on pientä.

Paneelien  asennus oli nopea eikä siihen tarvittu toimenpidelupaa eikä naapureiden kuulemista. Ilmoitus rakennustarkastajalle piti kuitenkin tehdä.

- Lähinaapureille, jotka katsovat paneeleita enemmän kuin me, kerroin etukäteen. Yllättävän monet ovat kyselleet paneeleista, kun ne näkyvät hyvin tielle asti. Asia tuntuu kiinnostavan kovasti, Teeriaho sanoo.