Kaasuautolla ajava Olli Sairanen iloitsee siitä, että autoilijan ei tarvitse olla öljystä riippuvainen. Maatalouden sivuvirroista valmistettu polttoaine on kiertotaloutta parhaimmillaan.
– Halusin jotain erilaista. Halusin ekologisen, puhtaan ja edullisen vaihtoehdon, muistelee 44-vuotias Olli Sairanen tahtotilaansa vajaa kaksi vuotta sitten, kun autonvaihto tuli ajankohtaiseksi.
Bensa-auton vaihtoehdoiksi puntariin päätyivät sähköauto ja kaasuauto. Sähköauton hinta ja silloinen akkutekniikka pistivät kuitenkin ison punakynämerkinnän vertailulistoihin. Sairasta mietitty myös se, ettei sähkön alkuperästä saati puhtaudesta voisi koskaan saada varmuutta.
– Kaasuauto vei voiton, koska polttoaine on aidosti ekologista. Biokaasu voi olla tuotettu oman paikkakunnan jätteistä tai vaikka lähimaatilalta lietelannasta. Arvostan tällaista ajattelua.
Sairanen kertoo kuulleensa, että esimerkiksi Saksassa on jo paljon maatiloille rakennettuja kaasulaitoksia, joissa tuotetaan polttoainetta heinästä ja karjanlannasta. Kun toisen jätteestä syntyy toisen hyödykettä, on se kiertotaloutta parhaimmillaan. Siksi metsätaloutta ja metsäekologiaa työkseen opettava Sairanen ilahtuukin kuullessaan, että Nivoskin on mukana hankkeessa, jossa rakennetaan Hyvinkään Palopurolle Knehtilän luomutilan yhteyteen sivuvirtoja hyödyntävää biokaasulaitosta, johon on suunnitteilla myös kaasuauton tankkausasema.
Käytettyjen kaasuautojen markkina kehittyy
Ideaalitilanteessa Olli Sairasen kriteerit täyttävä kaasuauto olisi löytynyt käytettynä, sillä hän ei ole koskaan ostanut itselleen täysin uutta autoa. Yksi tärkeimmistä kriteereistä oli, että kaasujärjestelmän oli oltava autossa tehdasasennettuna.
– Jälkiasennetuissa kaasusäiliö on yleensä laitettu tavaratilaan, jolloin se syö tavaratilan tilavuutta. Tehdasasennetuissa kaasusäiliö laitetaan taka-akselin päälle vararenkaalle tarkoitettuun syvennykseen.
Käytettyjen kaasuautojen markkinat osoittautuivat kuitenkin vielä pari vuotta sitten olemattomiksi, joten Sairanen päätyi hankkimaan kaasuautonsa uutena. Lyhyessä ajassa on tapahtunut iso muutos. Uusien kaasuautojen myynti on kasvanut, ja Ruotsin puolelta tulee maahan hyvin myös käytettyjä kaasuautoja, sillä kysyntä on hiljalleen alkanut luoda käytettyjen kaasuautojen markkinoita. Sairanen uskoo, että tällä hetkellä kaasuauton ostaja voi hyvinkin löytää etsimänsä myös vähän käytettynä.
Etukäteissuunnittelu palkitaan
Omista kokemuksistaan oppineena Olli Sairanen neuvoo kaasuautoilijaa olemaan hieman normaalia suunnitelmallisempi, jotta kaasulla saa ajettua mahdollisimman paljon. Hän itse kertoo ajavansa noin 80-prosenttisesti kaasulla ja vain viidenneksen bensalla. Ylöjärvellä asuva Sairanen käyttää arjessa kahta tamperelaista tuttua tankkausasemaa. Kun sitten on menoa kauemmaksi, kuten vaikkapa synnyinseudulle Itä-Suomeen, suunnittelee Sairanen tankkauspaikat tarkoin ennakkoon.
– Olen ollut tosi tyytyväinen valintaani eikä matkan varrella ole tullut eteen mitään negatiivista kaasuautoilua kohtaan. Sairanen vielä korostaa haastattelun lopuksi.