Ensimmäinen askel – Yhteiskäyttöauton valinta ja toimijoiden kilpailutus

Yhteiskäyttöautoilu-projektin ensimmäinen vaihe on luonnollisesti (yhteis)käyttötarkoitukseen soveltuvan auton valinta ja mahdollisten toimittajien kilpailutus. Sähköautoja yrityksille liisaavia (leasing) vakavasti otettavia tahoja löytyy Suomesta kourallinen, kun edellytyksenä on myös meille sopivan yhteiskäyttösovelluksen paketoiminen palveluun.

Valintakriteereissä painotimme seuraavia asioita:

  • Hinta. Tämä ei tietenkään ole yllätys, jos on aiemmin elämässään jotain hankkinut. Yllätyksenä tosin voi tulla se, että leasing-sopimuksen hinta samalle automallille eri toimittajilla voi poiketa merkittävästi toisistaan. Tämä johtuu siitä, että leasing-sopimuksessa toimittaja yrittää mahdollisimman hyvin arvata auton jälleenmyyntiarvon tietyn käyttöajan ja ajokilometrien jälkeen. Sähköautot ja niiden arvonkehitys ovat kuitenkin vielä sen verran tuntematonta aluetta toimittajille, että hinnat tuntuivat pohjautuvan parhaaseen mahdolliseen arvaukseen.

  • Toimitusaika. Jotta projekti saadaan inhimillisessä ajassa käyntiin, täytyy auton toimitusajan olla kohtuullinen, joten tämä kohta korostuu hankintapäätöksessä merkittävästi. Sähköautoilla on sen verran kova kysyntä ja maahan saapuu rajallinen määrä autoja vuositasolla, että niistä on suorastaan pulaa

  • Latausnopeus. Koska sähköauto on tarkoitettu yhteiskäyttöön, täytyy se pystyä lataamaan omalla paikallaan yrityksen pihassa mahdollisimman nopeasti. Sähköautoissa on eroja etenkin auton oman sisäisen AC-laturin osalta (eli kuinka suurella teholla auto ottaa vaihtovirtaa vastaan). Sähköautokokeilua varten ei ole fiksua ensikädessä hankkia pihaan melko arvokasta pikalaturia, joten auto pitää pystyä lataamaan järkevän hintaisesta keskinopeasta latausasemasta (lähes) täyteen mahdollisimman nopeasti.

Hyvinkin perusteellisten ja osittain poikkitieteellisten vertailujen jälkeen toimittajaksi valikoitui Secto ja yhteiskäyttösovellukseksi DriveCo. Secto erottautui joukosta kohtuullisen järkevällä hinnalla, erinomaisella toimitusajalla ja kiitettävällä asiaan omistautumisella. DriveCo:n sovellus puolestaan vaikutti monipuoliselta ja soveltuvan hyvin tähän kokeiluun (kaikki yhteiskäyttösovellukset ei taivu yhtä hyvin sähköautoille sopiviksi).

Kirjoittaja on Nivoksen Energiaratkaisut-liiketoiminnan tuotepäällikkö Jerkko Starck