Päiväretki Porvooseen täyssähköisellä yhteiskäyttöautolla

Miten täyssähköauto toimii matka-ajossa?

Kun keskustellaan sähköautoista, nousee puheeksi hyvin usein toimintamatka eli range. Päätinkin siis heti testailla päiväreissua Porvooseen, joka valikoitui kohteeksi hyvin perusteellisen ja epätieteellisen valintaprosessin jälkeen. Kohde on turvallisen lähellä ensimmäistä ”pidempää” reissua silmälläpitäen.

Kuvassa sähköauton range matkan alkaessa

Matkan alkaessa akku on täyteen ladattu ja auto näyttää rangeksi 210km. Voikohan kyseiseen lukemaan luottaa? Pian se nähdään!

Matka-ajossa Hyundai Ionic EV osoittautui yllättävän mukavaksi ajettavaksi. Auto on sangen suuntavakaa ja yksinkertaisesti helppo ajettava. Suomalaisittain ehkä jopa tyypillisestikin en ollut lainkaan tutustunut hallintalaitteisiin etukäteen, mutta kaikki tarpeellinen tuntui löytyvän intuitiivisesti joko tuurilla tai loogista päättelyä käyttäen.

Auton adaptiivinen vakionopeuden säädin toimi hienosti ja pääsin testailemaan sitä edellä ajavan moottoripyöräilijän avustuksella. Reagointietäisyyden saa helposti säädettyä yhdestä napista, jolloin kaupungissa voi liikkua muun liikenteen joukossa juurikaan koskematta jarrupolkimeen. Autosta löytyy myös toimiva kaistavahti, josta on hyötyä pidemmällä matkalla. Auton ohituskiihtyvyys yllätti positiivisesti. Nopea ajomoodin vaihto Eco-tilasta Power-modelle ja kevyt nilkan suoristus sai Ionicin suoriutumaan ohituksesta yllättävän rivakasti. Tätä oli vaikea uskoa kokematta, etenkin kun moottorin teho paperilla on maltillinen 88kW (ja vääntö 295 Nm).

Ilmapiiri sekä tunnelma Porvoossa auton ratissa oli rento. Auton pyörittely oli yllättävänkin sujuvaa, ja muiden autojen joukossa ajaminen oli suorastaan helppoa. Navigaattori toimi hienosti ja löysi lähes poikkeuksetta perille.

Kuvassa sähköauton range matkan päättyessä

Kilometrejä tällä reissulla kertyi sekalaisessa maantie- ja kaupunkiajossa 93, ja takaisin ”kotipesään” päästyäni auto näytti jäljellä olevaksi rangeksi 112km ja akun varaustilaksi 55 %.

Lähtiessäni auton range näytti 210km, eli toisin sanoen Ionicin näyttämä toimintamatka on suhteellisen luotettava. Eiköhän tällä uskalla lähteä seuraavalla kerralla pidemmällekkin reissulle.