Mikä maksaa kesämökin sähkölaskussa? Kysymyksiä ja vastauksia

Miksi sähköverkon ylläpitämisestä pitää maksaa? Kokosin avuksesi kysymyksiä ja vastauksia sähköstä ja sähköverkosta.

Miksi kesämökin sähköstä tulee kuluja myös talvella?

Joka kuukausi maksettava sähkönsiirtomaksu on palvelumaksu siitä, että ylläpidämme ja parannamme sähköverkkoa vuoden jokaisena päivänä. Voit aina halutessasi napsauttaa valot päälle, jääkaappi pitää saunajuomat kylmänä ja illalla voit katsoa televisiosta suosikkisarjasi. Me huolehdimme, että sähköverkko toimii niin jouluna kuin juhannuksenakin yhtä hyvin kaikille asiakkaillemme.

Huolehdimme sähköverkosta joka hetki, vaikka et käyttäisikään mökillä sähköä talvella

Mistä sähkölasku koostuu?

Tällä hetkellä sähkölaskun kokonaissummasta noin kolmasosa on veroja, kolmasosa sähköenergiaa ja kolmasosa sähkönsiirron kustannuksia. Energiavero laskutetaan sähkönsiirtolaskun yhteydessä.

Miten varmistamme, että saat mökillä ja kotona aina sähköä?

Meillä on älykäs sähköverkko, joka hyödyntää uusinta tekniikkaa. Sen ansiosta sähkökatkoajat ovat lyhentyneet merkittävästi. Jos myrsky katkoo sähköt, pystymme palauttamaan sähköt suurelle osalle asiakkaista automaattisesti muutamassa minuutissa. Käytämme vuosittain noin 2,5 miljoonaa euroa sähköverkkojen uusimiseen ja parantamiseen. Lisäksi päivystämme ympäri vuorokauden. Teemme korjauksia, tarkastuksia ja asennamme uusia sähköasemia, jotta saat häiriöttömästi sähköä. 

Miten teho vaikuttaa sähköverkkoon?

Sähköverkon pitää toimia niin haja-asutusalueella kuin tiheällä kerrostaloalueella. Sähköverkon teho pitää mitoittaa vuoden suurimman kulutuspiikin mukaan. Eli sähköverkko pitää rakentaa niin järeäksi, että jokainen asiakas saa sähköä mökillään ja kodissaan kovimmillakin pakkasilla, kun sähkönkulutus ja on suurinta.

Miten itse voin vaikuttaa sähkölaskuni suuruuteen?

Voit vaikuttaa sähkölaskusi suuruuteen seuraamalla sähkönkulutustasi ja tekemällä fiksuja valintoja. Omaa energian kulutusta voi seurata tunnin tarkkuudella sähköisen Tasku-palvelumme avulla. Sen avulla paljastuvat esimerkiksi sähkösyöpöt.

Miten sähköä olisi järkevintä kuluttaa?

Luonnon ja kukkaron kannalta järkevintä on mahdollisimman tasainen sähkönkulutus. Silloin sähköverkkoa ei tarvitse rakentaa tehokapasiteetiltaan niin järeäksi, mikä säästää kustannuksia ja luonnonvaroja. Sähköverkolta vaaditaan todella suurta tehon siirtokykyä, jos jokainen laittaa kovimpien pakkasten aikaan samanaikaisesti päälle pesukoneen, saunan, uunin ja astianpesukoneen.

Ajoittamalla omaa sähkönkulutustasi voit vaikuttaa siihen, kuinka järeä sähköverkon pitää olla. Jos mahdollista, älä laita kaikkia sähkölaitteita samaan aikaan päälle vaan jaksota käyttöä eri ajankohdille.