Ekologiset menopelit vertailussa - valitsisitko kaasu- vai sähköauton?

Harkitsetko uuden auton hankintaa? Onko pohdinnassa ekologiset menopelit? Alta löydät tiiviin tietopaketin kaasu- ja sähköautoista. 

Kaasuautoilu

Kaasuautolla ajaminen on samanlaista kuin bensa- tai dieselautolla, mutta se voi olla jopa puolet edullisempaa niihin verrattuna. Kaasuautoon voi tankata bio- tai maakaasua. Biokaasu on täysin uusiutuva polttoaine. Kaasua tankataan litrojen sijaan kiloina. 1 kg kaasua vastaa noin 1,56 l bensiiniä.  Toimintasäde täydellä 15 kg:n kaasutankilla  on noin 400 km.  Kaasuasemia on Suomessa jo yli 40. 

Kaasuautojen hinnat ovat samaa luokkaa kuin vastaavien bensa- tai dieselautojen.
Kaasuautoissa on myös tankki bensalle, jolla auto käynnistyy. Jos kaasu loppuu, auto siirtyy automaattisesti käyttämään bensaa. Bensa-auton voi muuttaa toimimaan kaasulla. Traficom myöntää muutokselle 1000 € muuntotukea vuoteen 2021 asti.
Nivoksen biokaasun tankkausasemat: Lahdentie 23, Mäntsälä ja Haapasaarentie 75, Hyvinkää.

Sähköautoilu 

Ladattavat sähköautot voidaan jakaa täyssähköautoihin, joissa on voimanlähteenä  pelkästään sähkömoottori, sekä lataushybrideihin, joissa on sekä polttomoottori että sähkömoottori. 

Ladattavilla sähköautoilla tarkoitetaan täyssähköautoja ja lataushybridejä. Niin sanotut täyshybridit eivät useimpien määritelmien mukaan ole sähköautoja. 
Täyssähköauton toimintasäde on n. 150–500 km ja talvella jonkin verran vähemmän. Ladattavilla hybrideillä voi ajaa n. 25–60 km matkan sähkön voimin, ja akun tyhjentyessä auto  siirtyy käyttämään polttomoottoria. 

Sähköautoja voi ladata kotona, kauppareissulla, monissa asiointipaikoissa ja julkisilla latausasemilla. Latauspisteiden määrä tulee tulevaisuudessa lisääntymään merkittävästi jo uuden lainsäädännönkin takia.  
Latauskustannukset ovat keskimääräisesti noin 2 €/100 km.  Sähköautot ovat kalliimpia kuin vastaavan mallin bensa- tai diesel-autot, mutta käyttökustannukset ovat selvästi edullisemmat.  

Ladattavien sähköajoneuvojen määrä tulee kasvamaan hurjasti lähitulevaisuudessa. 
Nivoksen sähköautojen  latauspisteet: Mäntsälässä Huvitiellä, Keskuskadulla, sekä juna-asemalla. Lisäksi Orimattilan  juna-asemalla, Hennassa.