Joustopotti-palvelun avulla omakotiasukkaiden lämminvesivaraajat tekevät pian ekotekoja lämpenemällä älykkäästi

Otamme ensimmäisten joukossa Suomessa käyttöön palvelun, jossa kotitalouksien lämminvesivaraajat muutetaan älykkäiksi ja asukkaat ympäristötekojen edelläkävijöiksi.

"Monet kuluttajat turhautuvat siitä, etteivät omat pienet ekoteot paina vaakakupissa riittävästi. Joustopotti-palvelu valjastaa lämminvesivaraajan mukaan kulutusjoustoon ja antaa kotitalouksien asukkaille vaivattoman mahdollisuuden edistää merkittävästi uusiutuvan energian käyttöä. Jo sadankin kotitalouden varaajien osallistumisella on vaikutusta sähkön kulutuspiikkien tasoittumiseen ja päästöjen vähenemiseen”, sanoo Nivoksen energiajohtaja Juha Voho.

Perinteisesti lämminvesivaraaja lämpenee joka yö samaan aikaan ja yhtäjaksoisesi. Nivoksen ja Fortum Springin yhteistyössä tuottama Joustopotti-palvelu lämmittää vesivaraajaa yöllä fiksuimmiksi katsominaan aikoina, kuten silloin kun uusiutuvaa energiaa on saatavilla. Älykäs palvelu tunnistaa myös hetket, jolloin energiankulutus on suurta koko valtakunnan tasolla, tällöin varaaja voidaan kytkeä pois päältä. Kun energiankulutus ja -tuotanto kohtaavat paremmin, varavoimaan voidaan turvautua harvemmin ja sääriippuvaisen uusiutuvan energian tuotantoon kuten aurinko- ja tuulienergiaan saadaan enemmän joustoa.                   

Vaivaton ekoteko tukee uusiutuvan energian käyttöä

Aiemmin energiankulutuksen ja -tuotannon tasapainotusta on tehty tuotantoa säätämällä. Jotta uusiutuvaa energiantuotantoa voidaan lisätä, tarvitaan joustovaraa myös energiankulutuksessa. Uuden teknologian avulla se on mahdollista.

Joustopotti-asiakkaan sähkömittariin kiinnitetään huomaamaton ohjauslaite, joka säätelee varaajan lämmitystä. Asukkailla on edelleen lämmintä vettä käytettävissä aivan kuten ennenkin, eikä sähkölasku kasva lämmitysajankohdan muuttuessa.

Lisäksi asiakas saa käyttöönsä ilmaisen mobiilisovelluksen, jolla omaa energiankulutusta voi seurata aidosti reaaliaikaisesti. Sovelluksella voi halutessaan kytkeä lämminvesivaraajan päälle tai pois ja varmistaa lämpimän käyttöveden riittävyyden suuremmankin porukan saunaillassa.

"Energian käyttötavat muuttuvat kovaa vauhtia ja olemme eturintamassa viemässä kehitystä eteenpäin. Digitalisaation ansiosta pääsemme keskustelemaan asiakkaan lämminvesivaraajan kanssa ja mahdollistamme helpon tavan tehdä ympäristöystävällinen teko. Asiakas taas pääsee vaikuttamaan sekä energian kulutukseen että sen tuotantoon. Mobiilisovellus auttaa hienosti hahmottamaan, mihin ja milloin sähköä kotona kuluu”, Voho sanoo.