9 vinkkiä, miten voit varautua sähkökatkoon jo ennakkoon

Joskus sähkökatko saattaa yllättää ja pahimmillaan kestää pidempäänkin. Tällöinkin arki sujuu iisimmin, mikäli olet varautunut poikkeustilanteeseen jo ennakolta. Vinkkimme ennakkovarautumiseen:

  1. Sulakkeet. Varmista, että kotoasi löytyy varasulakkeita. Jos sähkökaapissasi on kytkinnappulat, on nekin syytä tarkistaa sähkökatkon sattuessa.
  2. Paristoja taskulamppua, radiota ja muita tarvitsemiasi laitteita varten.
  3. Valoa: Säilytä aina taskulamppu, lyhty ja/tai kynttilöitä sekä tulitikut helposti löydettävissä kaikille tutussa vakiopaikassa.
  4. Pidä puhdasta juomavettä aina varalla pariksi päiväksi. Sähkökatko saattaa katkaista myös veden saamisen. Käytä tällöin vettä erityisen harkiten.
  5. Lämpöä: Kynttilät tuottavat paitsi valoa, myös lämpöä. Jos kotonasi on tulisija, pidä varastossa polttopuita.
  6. Paristokäyttöinen radio. Radion välityksellä voit kuunnella uutiset ja mahdolliset myrskyihin tai katkoksiin liittyvät tiedotteet.
  7. Matkapuhelin sekä varavirtalähteet kannattaa aina pitää ladattuna. Osa älypuhelimista kuluttaa melko paljon virtaa. Sähkökatkon aikana kannattaakin miettiä, voisiko osan perheen laitteista sammuttaa ja vuorotella käyttöä.
  8. Pidä kotona ruokatarvikkeita, joiden säilytykseen tai valmistamiseen ei tarvitse sähköliettä tai -uunia. Älä avaa jääkaappia tai pakastinta turhaan, näin tuotteet säilyvät niissä pidempään.
  9. Kotoa olisi hyvä löytyä myös poikkeustilanteiden varalta ensiaputarvikkeet, käsidesiä ja kosteuspyyhkeitä.

 

Me Nivoksella teemme jatkuvasti parhaamme, että sähköä virtaa käyttöösi luotettavasti ja taukoamatta. Aina emme kuitenkaan luonnon voimille mahda mitään, vaikka seuraammekin aktiivisesti myös sääennusteita ja niihin liittyviä varoituksia. Vika- ja häiriötilanteissa älykäs sähköverkkomme osaa hälyttää asiantuntijamme toimiin välittömästi. Saamme siis tiedon sähköverkon vioista jo usein, ennen kuin niiden vaikutukset ovat edes havaittavissasi. Ammattitaitoiset asentajamme ovat hälytysvalmiudessa ja ryhtyvät korjaustoimiin heti tarpeen tullen mahdollisimman ripeästi. Voit seurata sähköverkkomme reaaliaikaista tilannekarttaa täällä: https://kartta.nivos.fi/