Ajankohtaisia kysymyksiä ja vastauksia sähkösopimuksista

Miksi sähkö on nyt niin kallista?

Sähkön hintakehityksen taustalla ovat edelleen rajusti nousseet sähkön hankintakustannukset. Viime syksynä alkanut hintojen nousu on kiihtynyt yhä kuluvan vuoden loppua kohti muun muassa Ukrainan sodan ja Venäjälle asetettujen pakotteiden ja näiden seurausten vuoksi. Euroopan sähkömarkkina on kriisissä ja riskit nostavat sähkön markkinahintoja. 
Keski-Euroopassa on pulaa sähköstä ja se vähentää sähkön saatavuutta myös Suomessa. Sähkömarkkinoiden häiriötila ja erittäin voimakas hintojen nousu näkyy nyt myös selvästi sähkösopimusten hinnoissa.
 
Lisää aiheesta myös heinäkuun artikkelistamme Sähkömarkkinoilla hinnat poikkeuksellisen korkealla tasolla.

Mistä marraskuussa tehtävä toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten suuri hinnankorotus johtuu?

Meillä Nivoksella ei ole merkittävästi omaa sähköntuotantoa, jolla olisi sähkömarkkinoilla myytävää sähköä alhaisemmat tuotantohinnat. Ostamme myymäämme sähköä Pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta, emmekä pysty myymään sähköä edullisempaan hintaan kuin mitä siitä maksamme. Vuoden viimeisenä neljänneksenä toimitettavan sähkön hankintahinta on nelinkertaistunut kesäkuun lopusta lähtien ja joudumme korottamaan hintoja markkinahintoja vastaavasti.

Sähkön pörssihinnan lisäksi hankintahintaamme lisätään alkuperätakuu eli uusiutuvien lähteiden lisämaksu siitä, että asiakkaille myytävä sähkö on todennettavasti tuotettu uusiutuvilla tuotantomuodoilla. Nivokselta myymämme sähkö on aina fossiilivapaata tai uusiutuvaa. Alkuperätakuusta emme kuitenkaan peri erillisiä lisämaksuja asiakkailtamme.

Miksi sähkön hinta muuttuu nyt näin usein?

Sähkön hinta alkoi nousta jo viime syksynä merkittävästi ja on jatkanut nousua koko vuoden 2022. Tänä vuonna hintaa on tarkistettu tuleva marraskuu mukaan lukien neljästi. 

Seuraamme hintoja entistäkin tarkemmin ja tulemme niihin reagoimaan tarvittaessa tavoitteena pitää tässä poikkeustilanteessa korkean hinnan jakso asiakkaillemme mahdollisimman lyhyenä ja hinta vakaana pidemmällä aikavälillä.

Onko Nivos jo kallein sähkönmyyjä?

Nivoksella olemme onnistuneet jarruttamaan sähkönmyyntihintojen nousua viimeisen vuoden ajan merkittävästi oikea-aikaisella hankinnan suojauksella. Nivoksen toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinta on ollut koko kuluvan vuoden ajan Suomen edullisimpia. 

Kuitenkin vuoden viimeisen neljänneksen hankintahintojen nelinkertaistuessa kesäkuun lopusta lähtien, aika on kuitenkin ollut poikkeuksellisen haasteellinen myös meille ja hintaa on pakko korottaa markkinahintoja vastaavasti. 

Hintamme on varsin hyvin linjassa muiden vastaavassa tilanteessa olevien sähkönmyyjien kanssa.

Kauanko sähkömarkkinoiden poikkeustila jatkuu? 

Täydellistä toipumista on mahdotonta ennustaa. Tällä hetkellä saatavilla olevien tietojen mukaan sähkön hinnan arvioidaan olevan jo kesällä 2023 nykyistä edullisempi. 

Paluuta vuoden 2021 hintatasoon ei ole näköpiirissä ja sähkön tukkumarkkinahintojen suuremmat heilahtelut vaikuttaisivat olevan myös uusi, pysyvä piirre sähkömarkkinoilla. 

Miksi Nivos ei tarjoa edullisempaa hintaa oman verkkoalueensa asiakkaille? 

Meillä Nivoksella ei ole merkittävästi omaa sähköntuotantoa, jolla olisi sähkömarkkinoilla myytävää sähköä alhaisemmat tuotantohinnat. 

Ostamme myymäämme sähköä Pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta, emmekä pysty myymään sähköä edullisempaan hintaan kuin mitä siitä maksamme. 

Mikä tarkoittaa toimitusvelvollisuus ja miten Nivos täyttää tämän velvollisuutensa?  

Toimitusvelvollisuuden tarkoitus on turvata kuluttajan sähkönsaanti myös tilanteissa, joissa hän ei sähkösopimusta muualta saa. 

Toimitusvelvollisuus koskee verkkoalueittain merkittävän markkina-aseman omaavaa sähköyhtiötä eli Nivoksen sähköverkkoalueella toimitusvelvollinen sähköyhtiö on Nivos. 

Meillä Nivoksella toimitusvelvollisuustuote on tuntikohtainen pörssisähkösopimus, jonka jokainen kuluttaja saa samalla käyttöhetken mukaisella sähkön hinnalla lisättynä pienellä välityspalkkiolla eli toimitusmarginaalilla. 

Kuinka usein Nivos muuttaa toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hintaa? 

Normaalisti toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hintaa pyritään pitämään mahdollisimman vakaana. Nykyisessä tilanteessa seuraamme kehitystä aktiivisemmin ja meidän tulee reagoida hintojen muutoksiin merkittävästi nopeammin. Tämä tarkoittaa myös sitä, sähkön tukkumarkkinahintojen mahdollinen laskukin saadaan nopeammin asiakkaidemme eduksi. 

Toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hinnanmuutoksista ilmoitetaan asiakkaille aina kuukautta ennen muutosajankohtaa.

Onko mitään tehtävissä, kun sähkönhinta nykyisen määräaikaisen sopimukseni päättyessä nousee hurjasti? 

Valitettavasti ei ole. Kaikki asiakkaat, joilla määräaikainen sopimus on päättymässä syksyn ja talven aikana joutuvat tekemään uuden sopimuksen nykyisillä hinnoilla. Myös toistaiseksi voimassa olevat hinnat muuttuvat markkinahintojen mukaan. 

Miten voin itse vaikuttaa sähkölaskuuni? 

 • Tärkein ja merkittävin vinkki on sähkön kulutuksen vähentäminen. Tehokkaimpia keinoja ovat huonelämpötilan alentaminen, lämpimän veden käytön vähentäminen ja tarpeettoman mukavuuskäytön lopettaminen.
 • On myös syytä tarkistaa koti ja sen kulutuskohteet, ettei turhaa kulutusta lisääviä vikoja tai vuotoja ole. 
 • Olemme jakaneet ja tulemme jakamaan lisää ajankohtaisia energiansäästöön liittyviä ohjeita verkkosivuillamme, sosiaalisessa mediassa ja asiakaskirjeissämme. Ohjeita ja vinkkejä energiansäästöön, tutustu ja ota käyttöön itsellesi sopivimmat! 
 • 10.10.2022 kännistyy valtakunnallinen Astetta Alemmas -kampanja, jossa kerrotaan lisää suositelluista toimenpiteistä ja keinoista energian säästämiseksi.   

Miten voin varautua tuleviin korkeisiin sähkölaskuihin? 

Erinomainen kysymys! Varautuminen eli energian säästäminen ja kulutuksen sopeuttaminen kannattaa aloittaa välittömästi.  Varakassan kerääminen tuloista ja menojen sopeuttaminen jo hyvissä ajoin on järkevää.
Katso myös kohta ”Miten voin itse vaikuttaa sähkölaskuuni?”

Millainen sähkösopimus minulla on tällä hetkellä? 

Viimeisimmän sähkölaskusi laskuerittelystä löydät sopimustietosi sekä mahdollisen määräaikaisen sopimuksen voimassaoloajan. Löydät sähkölaskusi myös Tasku Online -palvelusta.

Mihin asti nykyinen sähkösopimukseni on voimassa? 

Viimeisimmän sähkölaskusi laskuerittelystä löydät sopimustietosi sekä mahdollisen määräaikaisen sopimuksen voimassaoloajan.  Löydät sähkölaskusi myös Tasku Online -palvelusta.

Voiko Nivos tai muu sähköyhtiö irtisanoa voimassa olevan määräaikaisen sähkösopimukseni?

Ei voi. Määräaikainen sähkösopimus on molempia osapuolia sitova. 

Sopimus voidaan kuitenkin katkaista, jos asiakas jättää laskut maksuhuomautuksista huolimatta maksamatta. Ole aina hyvissä ajoin yhteydessä laskutuspalveluumme, jos näyttää siltä, ettet pysty maksamaan sähkölaskuasi eräpäivään mennessä.  Nivoksen laskun maksuun liittyvissä asioissa sinua palvelee Lowellin asiakaspalvelu ma-to 8-20, pe 8-18: puh. 02 2700 390, sähköpostiosoite @email.

Onko jotakin toimia tulossa tai valmisteilla tilanteen helpottamiseksi? 

EU-tasoisia ja valtiollisia toimia on suunnitteilla. Suomessa hallituksen budjettiriihessä on jo tehty seuraavat päätökset:  

 • sähkön arvonlisäveron määräaikainen alentaminen nykyisestä 24 prosentista 10 prosenttiin. Arvonlisäveron alennuksen määräaika on joulukuusta 2022 huhtikuuhun 2023.
 • määräaikainen sähkövähennys osana kotitalousvähennystä 
 • määräaikainen sähkötuki pienituloisille kotitalouksille

Me Nivoksella reagoimme mm. hinnoittelun ja sopimusvalikoiman osalta ripeästi heti kun tietoa ja toimintamahdollisuuksia on.

Mitä tukia on saatavilla sähkönlaskujen maksamiseen?

Suuriin laskuihin varautuminen jo ennakolta ja sähkön kulutuksen vähentäminen ovat ensisijaisia toimia laskuista selviytymisessä. Kaikissa tapauksissa nämä toimet eivät kuitenkaan riitä, jos sähkölaskusta tulee liian suuri kerralla maksettavaksi.

Suunniteltuja tukia ovat määräaikainen sähkön arvonlisäveron alennus, sähkötuki pienituloisille kotitalouksille ja sähköenergialaskun perusteella myönnettävä kotitalousvähennys. Näistä tarkemmin erillisissä kysymyksissä.

Lisätietoja löydät myös Valtiovarainministeriön tiedotteesta: Kotitalouksille tukea suuriin sähkölaskuihin - Valtiovarainministeriö (vm.fi)

Mitä tarkoittaa määräaikainen sähkön arvonlisäveron alennus?

Helpotuksena energiakriisistä johtuvien sähkön hintojen nousuun hallitus on päättänyt laskea sähkön arvonlisäveroa määräaikaisesti joulukuusta huhtikuun loppuun. Eduskunta hyväksyi ehdotuksen ja alennus astuu voimaan 1.12.2022.

Tämä arvonlisäveronalennus tulee vaikuttamaan suoraan asiakkaan sähkölaskua alentavasti sähköenergian osalta. Vaikutus esim. 49,98 snt/kWh hinnassa on -5,64 snt/kWh.

Arvonlisäveron alennus ei aiheuta toimenpiteitä asiakkaillemme, se huomioidaan laskuissa automaattisesti. Joulukuussa kulutettu sähkö laskutetaan tammikuussa, joten arvonlisäveron alennus tulee näkymään tammikuussa lähetettävillä laskuilla.

Mikä on pienituloisille kotitalouksille tarkoitettu sähkötuki?

Sähkötukeen olisi oikeus kotitalouksilla, jotka eivät tulojen alhaisuudesta johtuen pysty täysimääräisesti hyödyntämään kotitalousvähennystä sähkölaskun perusteella.

Tuen maksaminen edellyttäisi 400 euron omavastuun ylittävää kuukausikohtaista sähkölaskua. Tukea maksettaisiin vakinaisen asunnon sähköenergiasta aiheutuneista kustannuksista. Sähkön siirrosta aiheutuneita kustannuksia ei otettaisi huomioon.

Tuen hakija voisi saada tukea 400 euroa ylittävästä kuukauden sähkölaskusta 60 %. Sähkölaskusta huomioidaan enintään 1500 euroa kuukaudessa. Näin ollen enimmäistuki kuukaudessa olisi 660 euroa. Tukea maksetaan neljältä kuukaudelta, eli tuen enimmäismäärä koko lain voimassaoloajalta olisi 2 640 euroa.

Tukea myönnettäisiin vain kotitalouden omassa käytössä olevan vakituisen asunnon sähkönkäyttöpaikan perusteella. Näin ollen esimerkiksi lapset eivät saisi tukea vanhempiensa vakituisen asunnon sähkölaskuista. Tilanteissa, joissa kotitaloudelle olisi samanaikaisesti käytössään useampi vakituinen asunto, tukea myönnettäisiin vain yhden sähkönkäyttöpaikan perusteella. 

Tukea haettaisiin Kelasta. Sitä maksettaisiin 1.1.2023-30.4.2023 käytetyn sähkön perusteella. Sähkötuki katsotaan kustannusten korvaukseksi, jota ei katsottaisi tuloksi muuta sosiaaliturvaa koskevaa lainsäädäntöä sovellettaessa. Tuki olisi saajalleen verovapaa.

Lisätietoja löydät myös Valtiovarainministeriön tiedotteesta: Kotitalouksille tukea suuriin sähkölaskuihin - Valtiovarainministeriö (vm.fi)

Mikä on sähköenergialaskun perusteella myönnettävä kotitalousvähennys?

Vuonna 2023 kotitalousvähennykseen oikeuttaisi myös henkilön vakituisen asunnon sähkönkäyttöpaikassa 1.1.2023-30.4.2023 välisenä aikana kulutetusta sähköenergiasta maksettu määrä. Vakituisen asunnon sähköenergiasta johtuvat kustannukset oikeuttaisivat kotitalousvähennykseen siltä osin kuin maksettu määrä ylittäisi kyseisen ajanjakson aikana 2 000 euroa ja olisi enintään 6 000 euroa. Vähennykseen oikeuttaisi sähköenergiasta maksettu verollinen määrä sekä siihen liittyvä perusmaksu. Sähkönsiirrosta maksettu määrä ei oikeuttaisi kotitalousvähennykseen.

Henkilö saisi vähentää maksamastaan vähennykseen oikeuttavasta määrästä kotitalousvähennyksenä 60 prosenttia. Vähennystä voisi saada enimmillään 2 400 euroa. Sähköenergialaskujen perusteella myönnettävää kotitalousvähennystä ei otettaisi huomioon kotitalousvähennyksen enimmäismäärää laskettaessa, joten se ei vaikuttaisi muiden vähennykseen oikeuttavien kustannusten perusteella myönnettävään kotitalousvähennykseen. Muilta osin vähennys myönnettäisiin vastaavalla tavalla kuin muidenkin vähennykseen oikeuttavien kustannusten perusteella myönnettävä kotitalousvähennys.

Vähennyksen piiriin pääsemiseen ja vähennyksen määrään vaikuttaa käytetyn sähköenergian määrä ja sähköenergiasta maksettu hinta. Jos esimerkiksi sähkönkulutus olisi neljän kuukauden aikana yhteensä 10 000 kilowattituntia ja sähköenergiasta maksettu hinta 20 senttiä kilowattitunnilta, sähköenergiasta maksetut kustannukset olisivat 2 000 euroa. Tässä tapauksessa vähennystä ei vielä saisi. Jos taas sähköstä maksettu hinta olisi kyseisessä esimerkissä 40 senttiä kilowattitunnilta, sähköenergiasta maksettu määrä olisi 4 000 euroa. Tällöin vähennys olisi 60 prosenttia 2 000 eurosta eli 1 200 euroa ennen kotitalousvähennyksen 100 euron omavastuuta.  

Kotitalousvähennys on verosta tehtävä vähennys, jolloin vähennyksen määrä vastaa vähennyksestä saatava taloudellista hyötyä. Esimerkiksi 1 000 euron vähennys pienentäisi henkilölle maksettavaksi määrättäviä veroja 1 000 eurolla.

Vähennystä olisi itse haettava Verohallinnosta. Siitä voisi saada hyödyn jo verovuoden aikana hakemalla vähennyksen huomioitavaksi vuoden 2023 verokortilla.

Lisätietoja löydät myös Valtiovarainministeriön tiedotteesta: Kotitalouksille tukea suuriin sähkölaskuihin - Valtiovarainministeriö (vm.fi)

Saanko lisää maksuaikaa sähkölaskulleni? 

Sähkölaskun eräpäivää on mahdollista siirtää. Ole aina hyvissä ajoin yhteydessä laskutuspalveluun, jos näyttää siltä, ettet pysty maksamaan sähkölaskuasi eräpäivään mennessä. Nivoksen laskun maksuun liittyvissä asioissa sinua palvelee Lowellin asiakaspalvelu ma-to 8-20, pe 8-18: puh. 02 2700 390, sähköpostiosoite @email.

Jos näyttää etten selviä laskusta niin minkälaista joustoa on mahdollista saada suuren laskun maksamiseen?

Nivokselta kannattaa hyvissä ajoin ennen eräpäivää tiedustella laskulle maksujärjestelyä kun näyttää siltä, ettei laskusta selviä eräpäivänä. 

Sinulla on mahdollisuus eräpäivän siirtoon tai maksun jakamiseen useampaan erään. 

Halutessasi jakaa lasku pienempiin osiin, ole ennen laskun eräpäivää yhteydessä Lowell-perintään maksusuunnitelman tekemiseksi, jotta vältyt maksumuistutuksen saamiselta ja mahdollisilta maksumuistutus- ja perintäkuluilta. Lowell yhteystiedot:

 • puhelin: 02 2700 300 (ma-pe 8– 20, la 10–15)
 • sähköposti: @email
 • https://lowell.fi/asiakkaat/asiakaspalvelu 
 • Maksusuunnitelma avoimesta laskusta voidaan tehdä jatkumaan 31.7.2023 saakka, jolloin avoimen laskun pääoma korkoineen tulee olla maksettuna. Avoimelle pääomalle lasketaan korkolain mukainen voimassa oleva viivästyskorko (31.12.2022 saakka 7,0 %).

Onko muita mahdollisuuksia lisätä maksuvaraa?

Jos taloudella on esimerkiksi asuntovelkaa, on siihen mahdollista hakea pankilta lyhennysvapaata. Lyhennysvapaan aikana maksetaan ainoastaan korkoa ja lyhennyksen osuus jäisi talouden laskujen maksuun. Kysy omasta pankistasi talouden tasapainottamisen mahdollisuuksia. 
 

Julkaistu 2.9.2022, päivitetty 27.9.2022, 10.10.2022, 27.10.2022, 25.11.2022. Lisäämme kysymyksiä ja vastauksia tähän julkaisuun tarpeen tullen!

Julkaisemme sinulle ohjeita ja ajankohtaisia käytännön vinkkejä, joilla voit pienentää energiankulutustasi. Tutustu ja hyödynnä parhaiten itsellesi, perheellesi, yrityksellesi tai yhteisöllesi sopivimmat vinkit!