Älykäs sähköverkko ja maalaisjärki pienentävät kustannuksia ja pitävät katkot lyhyinä

Asiakkaan paras on päällimmäisenä mielessämme, kun kehitämme sähköverkkoamme tai muita verkkoja ja palveluita. Sähköverkon kehittämisessä päätimme keskittyä häiriöttömyyteen ja vika-aikojen minimoimiseen, koska kaikki me tiedämme, miten elämä kodeissa ja työpaikoilla häiriintyy lyhyestäkin sähkökatkosta. 

Mielestämme olemme onnistuneet tässä tehtävässä erinomaisesti. Vuosina 2018–2019 asiakkaittemme keskimääräinen vika-aika putosi 5-6 minuuttiin, kun se valtakunnallisesti on merkittävästi suurempi. Tätäkään emme halunneet tehdä hinnalla millä hyvänsä, vaan päätimme tehdä jokaisen valinnan harkiten.

Keinoina olemme käyttäneet älykästä sähköverkkoa, maakaapelointia – niin ja tervettä maalaisjärkeä. Maalaisjärkeä tarvitaan, koska iso osa Nivoksen sähköverkosta sijaitsee haja-asutusalueella luonnonvoimien keskellä, joten ratkaisujen pitää sopia tänne meille. Olemme ylpeitä siitä, että tästä huolimatta peittoamme monet kaupunkiyhtiöt häiriöiden vähyydessä.

Automaatio palauttaa sähköt silmänräpäyksessä ehjälle alueelle

Älykäs sähköverkkomme minimoi häiriötilanteet myös myrskyissä. 

"Katkoaikojen parannus on ollut dramaattinen. Vaikka iso osa verkkoamme sijaitsee haja-asutusalueella, pystymme katkon lyhyydessä peittoamaan jopa kaupunkiyhtiöitä, joilla ei ole vikaherkkiä ilmajohtoja", Nivos Verkot Oy:n johtaja Timo Korpelainen toteaa. 

Järjestelmä palvelee tällä hetkellä parhaiten vianpaikannuksessa, mutta tulevaisuudessa käyttöä on yhä enemmän myös järjestelmän muille ominaisuuksille.

"Esimerkiksi sähköautojen ja aurinkopaneelien yleistyminen vaikuttavat sähköverkon toimintaan. Autojen lataus voi aiheuttaa kulutuspiikkejä, ja verkon täytyy toimia myös siihen suuntaan, että asiakkaat myyvät paneelien tuottaman ylimääräisen sähkön sähkönmyyntiyhtiölle. Kaikessa tässä Nivoksen älykäs sähköverkko palvelee jo tulevaisuuden tarpeita", Korpelainen toteaa.

Tässäkin Nivoksen asiakkaat hyötyvät yhtiön monialaisuudesta. Kustannustehokkuutta syntyy, koska yleensä asennamme samaan kaivantoon sähköjohtojen lisäksi myös valokuitukaapelia, eli juuri niitä nopeita tietoliikenneyhteyksiä, joita tarvitaan myös älykkäässä sähköverkossa.

Tarkastamme sähköverkon kuntoa vuosittain ja sen perusteella määritämme investointitarpeet. Tarveharkinnan vuoksi maakaapelointikustannukset ovat pysyneet kohtuullisina.

"Olemme keskittäneet maakaapelointia niihin kohteisiin, joissa on paljon vikatilanteita tai johdot ovat tulleet eläkeikään ja vaativat uusimista", Korpelainen linjaa.

Edellä mainitut keinomme tukevat kustannustehokkuutta, josta asiakas hyötyy yhtä lailla kuin häiriöttömästä sähkönjakelustakin. 

"Pyrkimyksemme on pitää hinnat vakaana asiakkaille. Tällä hetkellä meillä ei ole näkyvissä hinnan korotustarvetta", Korpelainen toteaa.

Timo Korpelainen
johtaja | Nivos Verkot Oy
019 68 991
@email

Ota yhteyttä!