Energiankulutusta seuraamalla vaikuttavampia säästötekoja

Energian säästäminen onnistuu helpommin, kun tiedät kuinka paljon ja milloin energiaa käytät. 
Vesimittarit ja sähkönkulutustasi seuraavat onlinepalvelut ovat hyvä tapa pysyä kärryillä energiankulutuksestasi. Yksittäisten laitteiden tarkan kulutuksen voit selvittää energiankulutusmittarilla, jonka voit myös lainata kirjastosta. Kun tiedät, mistä ja milloin suurin kulutus syntyy, voit helpommin tehdä fiksumpia valintoja.  

Vesi muodostaa merkittävän osan kotitalouksien kokonaisenergiankulutuksesta

Suomalaisten vedenkulutus vaihtelee alle 100 litrasta yli 200 litraan per henkilö vuorokaudessa; Työtehoseuran mukaan keskimääräinen vuorokausikulutus on noin 120 litraa. Käytetystä vedestä 65 prosenttia on kylmää ja 35 prosenttia lämmintä vettä. Käyttöveden lämmittäminen kuluttaa vuositasolla energiaa keskimäärin 800–1200 kWh per henkilö. 

”Riippuu käyttämästäsi järjestelmästä, lämpeneekö vesi käyttökuntoon esimerkiksi kaukolämmöllä, maalämmöllä tai suorasähköllä. Yleisellä tasolla lämpimän veden osuus on noin viidennes kotitalouksien kokonaisenergiankulutuksesta”, vesihuollosta vastaava verkostopäällikkömme Niko Nurmio sanoo. 

Suihkussa kuluu leijonanosa vedestä

Miten ja mistä veden kulutusta voi sitten vähentää? Työtehoseuran mukaan noin neljännes suomalaisten kotitalouksien käyttövedestä kuluu WC:n huuhteluun. Ruuanlaittoon kuluu käytetystä vedestä viidennes ja pyykinpesuun 10–15 prosenttia. Suurin yksittäinen vettä kuluttava arkitoimi on peseytyminen, joka vastaa noin 40 prosenttia suomalaisten kotitalouksien vedenkulutuksesta.  

”WC:n huuhtelua, ruuanlaittoa tai pyykinpesua ei ole helppo vähentää. Paras tapa vähentää energiankulutusta vedenkäytön osalta on ottaa lyhyempiä suihkuja. Jokainen suihkuajasta säästetty minuutti vähentää energiankulutusta keskimäärin puoli kilowattituntia”, Niko sanoo. 

Mittarit auttavat vedensäästötalkoissa 

Vesimittari on oiva apu vesitalouden tasapainottamisessa ja tarpeettoman kulutuksen tilkitsemisessä. Esimerkkinä Niko mainitsee vuotavat vesikalusteet kuten WC-istuimet ja hanat, jotka voivat vuoden mittaan aiheuttaa merkittävää vesihukkaa. ”Vesimittaria tarkkailemalla on mahdollista huomata vuotoja. Jos vettä kuluu, vaikka kaikki hanat ja vettä käyttävät koneet ovat kiinni, jossain on korjauksen paikka.” 

Tietoisuus omasta vedenkulutuksesta auttaa myös käyttämään vettä viisaammin. ”Kulutus on esimerkiksi vähentynyt merkittävästi sen jälkeen, kun kerrostaloihin on asennettu huoneistokohtaisen kulutuksen kertovia vesimittareita.” 

Noin puolella asiakkaistamme on etäluettavat vesimittarit. Niko kehottaa tarkistamaan mittareiden kokoamat tiedot säännöllisesti. ”Etäluettavat mittarit myös hälyttävät mittarinäytöllä, jos vuotoja esiintyy. Etäluettavien vesimittareiden lukemat voit kätevästi tarkistaa Vesi Tasku -onlinepalvelustamme. Tällä hetkellä tiedot päivittyvät palveluun kahden kuukauden välein, ja marraskuun lopusta eteenpäin päivitysväli kaventuu kuukauteen.” 
 
Niko on pannut merkille, että vedensäästötalkoot ovat jo vauhdissa: syys-lokakuussa 2022 vesiverkossamme vedenkulutus on vähentynyt noin kymmenen prosenttia verrattuna samaan ajankohtaan vuosi aiemmin.  
”Vielä elokuussa ei ollut havaittavissa muutoksia vedenkulutuksessa. Vaikuttaisi siltä, että tämän syksyn aikana ihmiset ovat alkaneet kiinnittää tarkemmin huomiota kylpyhuonekäyttäytymiseen ja muuhun veden käyttöön.” 

Sähkönkulutustiedot onlinepalvelusta tunnin tarkkuudella 

Tieto auttaa tekemään viisaampia valintoja myös sähkönkulutuksen suhteen. Asiakkaidemme digitaalisista palveluista vastaava Michelle Joyce muistuttaa Nivoksen Tasku online -palvelusta kätevänä tapana seurata sähkönkulutusta.

”Nivoksen sähköverkon tai sähkönmyynnin asiakkaana voit tarkastella Tasku online -palvelustamme sähkön kulutustietojasi tunnin tarkkuudella. Kehitämme palvelua jatkuvasti asiakkaitamme kuunnellen ja alkuvuodesta 2023 on tulossa entistä käyttäjä- ja mobiiliystävällisempi versio.”, Michelle sanoo. Löydät palvelusta jo nyt myös lämpötilahistoriatiedot suhteutettuna sähkönkulutukseen, mikä voi auttaa ennakoimaan tulevaa sähkönkulutusta.  

Nivoksen sähköverkkoasiakkaat voivat seurata kulutustietojaan kootusti edellisen viiden vuoden ajalta. Kulutustietojen näkyminen edellyttää voimassa olevaa sopimusta. ”Jos vaihdat sähköntoimittajaa usein ja haluaisit seurata sähkönkulutustasi pidemmältä ajalta, kannattaa kulutustietoja seurata oman verkkoyhtiösi online-palvelusta.”

Päivitys 16.1.2023: Uusi Nivos Online on sähköasiakkaille tarjoamamme sähkön kulutuksen seurantapalvelu, josta löydät monipuolisen raporttikattauksen sähkökulutuksestasi. Voit tarkastella palvelusta tuoreeltaan jo edellisen päivän sähkönkulutustietoja. Palveluun on koottu erilaisia kiinnostavia raportteja sähkökulutuksestasi, mm. keskikulutus päivittäin ja tunneittain, kulutuksen muutokset viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Seurantaraporteilta voit tutkia sähkönkulutustasi tuntitasolla ja vertailla tietoja edelliseen vuoteen. Lue lisää uudistetusta Nivos Online -palvelusta ja ota käyttöösi!

Jos sinulla on sähkösopimuksia useammissa osoitteissa, kulutustietosi voivat olla pirstaloituneena eri energiayhtiöiden tietokantoihin. Näissä tilanteissa voit käyttää myös Fingridin datahub-asiakasportaalia, josta saat kootusti sähkönkulutustietosi kaikista kohteistasi”, Michelle vinkkaa. Suomen kantaverkon toiminnasta vastaavan Fingridin datahub-portaalin piirissä on noin 80 sähkönmyyjää ja 80 jakeluverkkoyhtiötä, ja palvelun tiedot kattavat 3,8 miljoonaa sähkönkäyttöpaikkaa Suomessa.  

Sähkönkulutusraporteista apua säästötoimiin

Energiansäästötalkoissa tarkennettu tieto auttaa säästötoimien kohdentamisessa. Kun tiedät, mistä ja milloin suurin kulutus syntyy, on helpompi miettiä vaikuttavimpia säästötoimia.

”Näyttääkin ilahduttavasti siltä, että energiansäästöstä on tullut meillä oikea kansanlaji. Tasku online -palveluamme on käytetty nyt syksyllä huomattavasti aiempaa aktiivisemmin ja verkkoalueellamme sähkönkulutus on vähentynyt 7-9 prosenttia viime kuukausina verrattuna samaan aikaan viime vuonna”, Michelle kertoo.

Kulutusmittarilla tunnistat energiasyöpöt, apuvälineitä myös kirjastosta 

Yksittäisten sähkölaitteiden osalta hyvä tapa selvittää energiakulutus on käyttää energiankulutusmittaria. Sähkölaitteiden energiankulutus voi vaihdella merkittävästi. Vanhempien laitteiden energiankulutus voi olla useita kymmeniä prosentteja ilmoitettua korkeampi. Energiankulutuksen selvittäminen energiamittarilla auttaa tunnistamaan energiasyöpöt ja tarpeen vaatiessa säännöstelemään ja ajoittamaan laitteiden käyttöä.  

Mäntsälän kirjastosta voit lainata käyttöösi Nivoksen tarjoaman energiankulutusmittarin. ”Energiankulutusmittari on ollut suosittu, lainauskertoja on kertynyt tänä vuonna lähes yhtä paljon kuin kolmena edellisenä vuonna yhteensä. Mittarin voit tilata myös kirjastoauton kyytiin esimerkiksi soittamalla kirjaston asiakaspalveluun”, Mäntsälän kirjastopalvelujohtaja Anu Järvi-Uutela vinkkaa.  ”Kirjastosta saat lainata myös pintalämpötilamittarin, jolla on helppo selvittää esimerkiksi ikkunoiden tiiviyttä.” 

Miten sähköä riittää ja milloin sitä kannattaa käyttää? 

Energiansäästössä olennaista on ylimääräisen kulutuksen karsimisen lisäksi välttää kulutushuippuja. Suomessa sähkön käytössä on tyypillisesti arkisin kaksi kulutushuippua: aamulla klo 8-10 ja iltaisin klo 16-20. Ajoittamalla mahdollisuuksien mukaan sähkökäyttöä muihin ajankohtiin voit osaltasi vaikuttaa suotuisasti sähkön riittävyyteen. Ja mikäli sinulla on aikasähköön perustuva sopimus tai tuntikohtainen pörssisähkösopimus, voit säästää välittömästi myös selvää rahaa ajoittaessasi sähkön käytön edullisimpiin ajankohtiin!

Huippukulutusaikoina sähkö on kallista ja siitä voi tulla jopa pulaa. Silloin kun sähköä on hyvin tarjolla, se on edullisempaa. Fingridin Tuntihinta-mobiilisovelluksella voit seurata sähkön pörssihintaa, joka kertoo myös sähkön saatavuudesta. Voit määrittää sovellukseen rajahinnan, jonka ylittymisestä saat ilmoituksen. Tuntihintasovellukseen on tulossa myös mahdollisista sähköpulatilanteista varoittava ominaisuus. Varoitusviestin avulla voit vähentää sähkönkäyttöäsi juuri oikeaan aikaan ja näin osallistua sähkökatkojen torjuntaan. Hälytysten vastaanottaminen edellyttää, että sallit ilmoitukset sovelluksen asetuksissa. Lisätietoja ja maksuttoman Tuntihinta-sovelluksen latauslinkit löydät täältä.

Luvassa hyvää vai huonoa energiasäätä? 

Myös sää vaikuttaa sähköön. Ilmatieteen laitos julkaisee maanantaisin ja torstaisin energiasääennusteen eli katsauksen tulevien päivien säähän energiankäytön ja -tuotannon näkökulmasta. Hyvä energiasää vallitsee leudossa ja tuulisessa tilanteessa, huono kovalla pakkasella ja tyynellä säällä.
Hyvän energiasään aikaan sääolosuhteet ovat Suomessa suotuisat energiatasapainolle ja matalalle sähkönhinnalle. Ilmatieteen laitoksen energiasääennuste ei kuitenkaan suoraan kerro sitä, onko sähkö keskimääräistä halvempaa tai onko sitä riittävästi saatavilla.

Lisää energiansäästövinkkejä

Fiksusta ja säästeliäästä energiankäytöstä on hyötyä meille kaikille. Kokosimme hyödyllisiä energiansäästöön liittyviä ohjeita ja vinkkejä.

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.