Energiansäästökalenterimme vinkkaa fiksuun energiankulutukseen ympäri vuoden

Energian kallistuessa ja lämmityskauden alkaessa monen mielessä on nyt oman sähkö-, lämmitys- ja vesilaskun pienentäminen. On arvioitu, että lähes jokaisessa kotitaloudessa energiankulutusta voi helposti vähentää 10 % pelkästään omia asumis- ja käyttötottumuksia muuttamalla. Sähkölämmitteisissä taloissa säästömahdollisuudet ovat vielä suuremmat!

Asuitpa sitten omakoti- tai kerrostalossa, jokainen meistä voi tehdä nyt oman osansa, jotta energiaa riittäisi kaikille eikä sen hinta kohoaisi talven aikana taivaisiin. 

Energiansäästö ei ole rakettitiedettä, vaan pieniä arjen tekoja

Energiansäästöä vauhdittaakseen Motiva, Energiavirasto, Työ- ja elinkeinoministeriö, Valtioneuvoston kanslia, Ympäristöministeriö ja Sitra starttasivat 10.10.2022 ainutlaatuisen Astetta alemmas -kampanjan, jolla autetaan suomalaisia tekemään pieniä, tehokkaita ja konkreettisia tekoja yhteisen asian eteen. Kampanjan tavoitteena on saada suomalaiset säästämään energiaa ja opetella pitkälläkin aikavälillä pysyvästi alhaisempaan energiankulutukseen.

Me Nivoksella olemme tietenkin kampanjassa mukana, ja jaamme syksyn ja talven mittaan energiansäästövinkkejä niin asiakkaillemme kuin kaikille Mäntsälän alueen asukkaille.

Laadimme Nivoksen fiksun energiansäästökalenterin, joka vinkkaa pitkin vuotta pienissä teoissa kohti vähemmän energiaa kuluttavaa arkea. Printtaa kalenteri vaikka jääkaapin oveen ja testaa, mitkä vinkit sopivat sinulle parhaiten!

Nivoksen säästökalenterista vinkit fiksumpaan energiankulutukseen ympäri vuoden
Lataa tästä kuva suurempana (pdf) ja printtaa hyötykäyttöön!

 

Aloita ainakin näistä:

1. LÄMMITYS
Lämmitys haukkaa jopa puolet kodit energiasta
. Säädä sisälämpötila noin 20 asteeseen. Jo yhden asteen alennus vähentää energiankulutusta jopa 5 %. Makuuhuoneessa riittää viileämmät 18 astetta, aputiloissa kuten varastoissa ja autotallissa 5-12 astetta. Alenna myös lattialämmitystä – lämpötila on sopiva, kun se tuntuu paljaassa jalkapohjassa haalealta, ei kuumalta.

2. VESI
Suurin osa lämpimästä käyttövedestä kuluu peseytymiseen.
Lyhennä omaa ja lasten suihkuaikaa, sulje suihku saippuoinnin ajaksi ja säädä tehoa pienemmälle. Muutenkin suosi suihkua – se kuluttaa viisi kertaa vähemmän vettä kuin kylpy!

3. SÄHKÖ
Ajoita sähkönkäyttöä edullisemmille tunneille.
Vältä tarpeetonta sähkönkulutusta arkisin klo 8-10 ja 16-20 (erityisesti klo 16-17 ja uudelleen klo 19-20) välisten huippukulutustuntien aikana. Hyödynnä laitteiden aikaohjausta ja kytke tarpeeton elektroniikka pois päältä – valmiustilakin kuluttaa sähköä.

4. LIIKKUMINEN
Vähennä autoilua ja aja välttämätön taloudellisesti.
Kokeile kulkea kävellen, kimppakyydillä, julkisilla, sähköpyörällä, -mopolla tai muulla kevyellä kulkuvälineellä. Jos voit, harkitse sähkö-, kaasu- tai hybridiautoon siirtymistä.

Täältä voit lukea lisää fiksusta valmistautumisesta lämmityskauteen, viisaasta veden käytöstä ja säästeliäästä sähkönkulutuksesta erityisesti kulutushuippujen aikana

Lisää ohjeita ja vinkkejä energiansäästöön: