Energiansäästötoimet kannattaa aloittaa lämmityksestä

Suomessa kotien lämmitykseen kuluu jopa puolet kodeissa käytetystä energiasta. Siksi energiansäästötoimet kannattaa aloittaa lämmityksestä. Tutustu konkreettisiin säästövinkkeihin ja ota käyttöön kotiisi parhaiten soveltuvat!

Energiataloudelliset lämpötilat asuinhuoneissa parantavat myös asumisviihtyvyyttä ja sisäilman laatua. Liian lämpimässä vireystila laskee ja lämmityskauden aikana sisäilma on kuivempaa. Matalampi lämpötila pienentää myös rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä.

Astetta alempi huonelämpötila

Hanki huoneiden lämpötilojen seurantaa varten lämpömittari. Alenna asuinhuoneissa lämpötilaa yhdellä asteella. Alentamalla lämpötilaa vain yhdessä asteella, voit vähentää energiankulutusta jopa 5 prosenttia! Säästötoimet pienentävät suoraan myös lämmityslaskuasi.

Suosituslämpötiloja: 

  • oleskelutilat 20-21 astetta
  • makuuhuone 18 astetta
  • tuulikaapit ja porrashuoneet 15-18 astetta
  • käyttämättömät huonetilat 12 astetta
  • varastot 12 astetta
  • autotallit 5 astetta

Muista vahinkojen välttämiseksi huolehtia riittävästä lämpötilasta tiloissa, joissa on teknisiä laitteita (esimerkiksi vesimittarisi ei saa päästä jäätymään!). 

Lisätietoja huonelämpötilojen hallinnasta löydät Motivalta.

Astetta alempi lattialämmitys

Usein kylpyhuoneiden lämpötilaan vaikuttaa sähköinen mukavuuslattialämmitys, joka lämmittää huonetta päälämmitysjärjestelmän lisäksi. Sauna- ja pesuhuonetilojen lattialämmityksien ohjaustermostaattien uusimisella ja niiden oikealla käytöllä voi saavuttaa tilakohtaisesti jopa 50 prosentin säästön, parhaimmillaan jopa 1 000 kWh vuodessa.

Suosituksia energiatehokkaalle mukavuuslattialämmitykselle:

  • Jos lattia tuntuu selvästi lämpimältä, alenna lattialämmityksen lämpötilaa. Lattialämmitys on sopivan lämpöinen, kun se tuntuu paljaassa jalkapohjassa haalealta, ei kuumalta.
  • Hyödynnä lattialämmityksen ajastinta, jolloin et suotta lämmitä tyhjää ja kuivaa kylpyhuonetta. Ajasta lämmitys muutamaa tuntia ennen niitä aikoja, kun käytät huonetta eniten.
  • Pidä kylpyhuoneen ovi suljettuna, ettei lämpö karkaa muihin huoneisiin. 
  • Sulje mukavuuslattialämmitys loman tai muun pidemmän poissaolon ajaksi.

Älä hukkaa lämpöä harakoille, pidä huolta ilmanvaihdosta

  • Älä pidä ikkunoita ja ovia auki pitkään tai muutoinkaan tarpeettomasti. Tuuleta ripeästi ristivedolla, jottei lämpöä mene hukkaan siipeilijöille. 
  • Tarkista ikkunoiden ja ovien tiivisteet säännöllisesti. Jätä kuitenkin rakennustesi lisäeristystyöt aina ammattilaisten tehtäväksi vaurioiden välttämiseksi.
  • Älä peitä pattereiden termostaatteja millään. Pattereiden eteen ei kannata sijoittaa suuria kalusteita. 
  • Tarkista myös patterien kunto. Kutsu tarvittaessa huoltomies vaihtamaan rikkinäiset termostaatit ja ilmaamaan vajaatoimiset patterit. 
  • Älä sulje tai tuki ilmanvaihdon venttiilejä. Ilmanvaihdon tehtävänä on poistaa sisäilman epäpuhtauksia ja tuoda riittävästi puhdasta ilmaa tilalle. 
  • PIdä huolta siitä, että koneellinen ilmanvaihto on huollettu ajallaan, tuloilman lämpötila on säädetty ja ilmamäärät tarkastettu. Erityisesti märkätiloissa, kuten kylpyhuoneessa, on huolehdittava riittävästä lämmityksestä ja ilmanvaihdosta kosteusongelmien välttämiseksi. 

Astetta viileämpi poissaolo

Kun jätät kotisi pidemmäksi aikaa tyhjilleen, on lämmityksen poissaoloasetus hyvä tapa alentaa energiakustannuksia. Lämpötilan alentaminen esimerkiksi loman tai mökkiviikonlopun ajaksi on järkevää. 

Lämpötilan alentamiseen parhaiten soveltuvat: lämpöpatterit (seinälämmittimet), kattolämmitykset sekä välittömästi lattian pintamateriaalin alle asennetut lattialämmitykset.

Lämpötilan alentaminen poissaoloajan ajaksi voidaan toteuttaa esimerkiksi ajastettujen termostaattien avulla, etäohjatusti tai keskitetysti käyttökytkimestä.

Tutustu poissaolo-ohjeisiin tarkemmin Astetta alemmas -kampanjan vinkkisivulla!

Hyödynnä takkaa, harkitse energiatehokkaita lämmitysratkaisuja

Sähkölämmitystä kannattaa mahdollisuuksien mukaan korvata lisälämmönlähteillä, esimerkisi takan käytöllä, lämpöpumpulla ja aurinkopaneeleilla. Erityisesti sähköpatterit ja vesikiertoiset patterit reagoivat nopeasti muihin lämmönlähteisiin ja patterien rinnalla on helppo hyödyntää lisälämmönlähteitä.

Lämpöpumppu on lämmitysmuotona tehokas ja taloudellinen.  Vaihtoehtoja on useita: maalämpöpumppu, vesi-ilmalämpöpumppu ja ilmalämpöpumppu. Lämpöpumpputyypistä riippuen lämpöenergiaa otetaan ulkoilmasta, vedestä, maasta tai kalliosta. Esimerkiksi ilmalämpöpumpulla voit tuottaa kotiisi tehokkaasti lämpöä. Ilmalämpöpumppu pienentää lämmityskuluja ja parantaa samalla sisäilman laatua. 

Aurinkoenergia on puhdas energiantuotantomuoto. Auringon tuottamalla energialla lisäät omavaraisuutta ja pienennät sähkölaskuasi, vuosien saatossa merkittävästi.

Tästä tarkempia ohjeita mm. takan ja ilmalämpöpumpun energiatehokkaaseen käyttöön!

Lisää energiansäästövinkkejä

Fiksusta ja säästeliäästä energiankäytöstä on hyötyä meille kaikille. Kokosimme hyödyllisiä energiansäästöön liittyviä ohjeita ja vinkkejä.

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.