Ruokaa ja energiaa paikallisesti - Nivos on mukana selvityshankkeessa

Syyskuussa 2017 starttasi ympäristöministeriön rahoittama hanke: Agroekologisten symbioosien verkostot: ravinne- ja energiaomavarainen alueellinen ruokajärjestelmä. Se toteuttaa hallituksen Kiertotalouden läpimurto ja puhtaat ratkaisut käyttöön -kärkihanketta.

Olemme mukana selvityshankkeessa, jossa Mäntsälän kunnan ja sen lähialueilta selvitetään maatalouden sivuvirroista, elintarvikejalostuksesta ja muualla ruokajärjestelmässä syntyvät biomassat, joita voidaan hyödyntää hajautetussa biokaasuntuotannossa. Kartoituksen avulla etsitään potentiaalisia kohteita, joihin tehdään tarkemmat suunnitelmat biomassojen hyödyntämiseksi kaasutuksessa.

Enemmän paikallisia ruokahankintoja

Hankkeessa suunnitellaan myös julkisille ruokapalveluille malli ruokahankintojen paikallisuuden huomioimiselle. Tavoitteena on käyttää kouluissa, päiväkodeissa ja muissa julkisissa ruokapalveluissa enemmän paikallisia tuotteita. Ruokatuotannon paikallistaminen mahdollistaa myös tehokkaan ravinteiden kierrätyksen ja sivuvirtojen hyödyntämisen energiaksi. 

Hankkeen toteutuksesta vastaavat Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Luonnonvarakeskus ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti yhteistyössä Mäntsälän kunnan, Nivos Energia Oy:n ja paikallisten toimijoiden kanssa. 

Vaikka selvityshanke on aloitettu jo syyskuussa, hanke julkaistaan tänään Palopurolla Knehtilän tilalla järjestettävässä seminaarissa. Aihe herättää kiinnostusta myös valtakunnan tasolla sillä yksi puhujista on ministeri Kimmo Tiilikainen. Myös Nivoksen Esa Muukka on seminaarissa kertomassa energiayhtiön näkökulmaa. 

Lue hankkeesta tiedotteesta ja hankkeen kotisivuilta