Kuvassa kaksi kelloa, jotka kertovan suomessa olevat sähkökulutuksen ruuhkapiikit: aamulla klo 8.19 ja iltapäivällä klo 16-20

Säästä energiaa, erityisesti kulutushuippujen aikana!

Tiesitkö, että nyt sähkön säästäminen erityisesti huippukulutuksen aikaan on superajankohtaista ja tärkeää? Suomi on kulutushuippujen aikaan arkiaamuina ja alkuiltoina eniten tuontisähkön varassa. Jokainen suomalainen sähkön kuluttaja voi vaikuttaa tarvittavan sähkön määrään. Mitä paremmin me kaikki suomalaiset pystymme säästämään energiaa ja välttämään sähkön käyttöä kulutuspiikkien aikoina, sitä varmemmin sähköä riittää meille kaikille!

Suomessa sähkön käytössä on tyypillisesti arkisin kaksi kulutushuippua: aamulla klo 8-10 ja iltaisin klo 16-20, jolloin suurimmat kulutukset osuvat yleensä tyypilliseen töistä paluun aikaan kello 16-17 ja uudelleen klo 19-20 välillä. Jos pystymme siirtämään sähkönkäyttöä näiden tuntien ulkopuolelle, pienennämme olennaisesti sähköpulasta johtuvien sähkökatkojen riskiä. Sähköä kannattaa käyttää mieluiten silloin, kun sitä on tarjolla runsaammin. 

Suositeltavia toimenpiteitä:

  • Vältä tarpeetonta sähkönkulutusta arkiaamuisin ja -iltaisin huippukulutuksen aikaan.
  • Opettele uusia laitteiden käyttöaikoja ja hyödynnä ajastustoimintoja mahdollisuuksiesi mukaan. Lataa laitteita, käytä astian- ja pyykinpesukoneita aiemmin aamulla, keskipäivällä tai myöhemmin illalla.
  • Sammuta aina kaikki sähkölaitteet ja irrota latausjohdot, joita et käytä.
  • Sammuta mukavuuslattialämmitys huippukulutusaikojen ajaksi tai ajasta sen käyttö muihin ajankohtiin.

Erityisen tärkeää sähkönkäytön ajoittaminen on niissä kodeissa, joissa sähköä käytetään runsaasti tilojen tai käyttöveden lämmitykseen. Hyviä vinkkejä tällöin ovat:

  • Käytä suuritehoisia sähkölaitteita, esimerkiksi sähkökiuasta, käyttövesivaraajaa* ja kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitystä, vuorotellen. 
  • Hyödynnä laitteiden aikaohjausta mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi näissä: sähkölämmitys ja lämpöpatterit, kylpyhuoneen lattialämmitys, lämminvesivaraaja*, auton esilämmitys ja sähköauton lataus. 

(*Huomaa, että lämminvesilaitteistoista saatavan lämpimän vesijohtoveden lämpötila tulee aina olla vähintään +55 astetta, muutoin on riskinä Legionellabakteerien esiintyminen vesijärjestelmissä.)

Ekstravinkki: Jos sinulla on pörssisähkösopimus, kannattaa ladata Fingridin Tuntihinta -mobiilisovellus, jonka avulla pystyt seuraamaan sähkön pörssihintaa tunneittain sekä asettamaan hälytyksen varoittamaan korkeista hintapiikeistä. Hintatietoja seuraamalla voit vähentää sähkönkäyttöä silloin, kun sähkö on kallista ja hyödyntää edullisimmat tunnit.  Lisätietoja Tuntihinta-sovelluksesta ja latauslinkit sovelluskauppoihin löydät tältä Fingridin sivulta.

Pienimpienkin energiansäästötoimien merkitys moninkertaistuu, kun me kaikki teemme ne yhdessä – ihan jokainen! Näin toimimalla voimme yhdessä vaikuttaa suotuisasti sähkön riittävyyteen. Ja mikäli sinulla on aikasähköön perustuva sopimus tai tuntikohtainen pörssisähkösopimus, voit näin säästää heti myös selvää rahaa!

Lisää energiansäästövinkkejä

Fiksusta ja säästeliäästä energiankäytöstä on hyötyä meille kaikille. Kokosimme hyödyllisiä energiansäästöön liittyviä ohjeita ja vinkkejä.

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.