Varaudu ennakolta sähkökatkokseen – 9 fiksua vinkkiä

Sähköriippuvaisessa maailmassa sähkökatkokset laittavat pahimmillaan kodin ja sen asukkaat polvilleen. Sääilmiöiden lisäksi sähkönjakelun häiriöitä voivat aiheuttaa tahalliset vahingonteot, kyberhyökkäykset ja tekniikan vikaantuminen. 

Tällä hetkellä riskin Suomen energiantuotannon häirinnästä ulkopuolisen tahon toimesta on arvioitu selvästi kohonneen. Me Nivoksella teemme jatkuvasti parhaamme, että sähköä virtaa koteihin luotettavasti ja taukoamatta.  

”Toimitusvarmuus ja kyberturvallisuus ovat Nivoksen sähkö- että nettiverkkojen osalta vahvaa, ja olemme jo vuosikymmenien ajan varautuneet äärimmäisiinkin luonnonolosuhteisiin. Kuluneen kevään aikana olemme käyneet erityisesti läpi varautumista erilaisiin poikkeustilanteisiin, jotka voisivat johtua kyberiskuista tai hybridivaikuttamisesta. Kunkin eteen tulevan tilanteen kanssa eletään ja edetään pää kylmänä. Valmistautuminen ja ripeä toiminta poikkeustilanteissa on toimintamme ytimessä”, sanoo Nivos Verkot Oy:n johtaja Timo Korpelainen

Varautumisesta huolimatta emme mekään aina mahda luonnon voimille tai maailmaa vavisuttaville uhille mitään. Mikäli esimerkiksi Suomen kantaverkko ei hetkellisesti jakelisi sähköä tai valtiotason tietojärjestelmiä häirittäisiin, seuraamme tilannetta yhdessä viranomaisten ja muiden energia-alan yhtiöiden kanssa ajantasaisten varautumissuunnitelmiemme mukaisesti.  

Sähkökatkokseen kannattaa kuitenkin varautua ennakkoon muutamalla käytännön teolla. Jos saat ruksattua alla olevat yhdeksän kohtaa, selviydyt pitkittyneestäkin sähkökatkoksesta hieman iisimmin. 

9 asiaa, joita kotiin kannattaa varata sähkökatkon varalle
  1. Sulakkeita. Varmista, että kotoasi löytyy varasulakkeita. Jos sähkökaapissasi on kytkinnappulat, on nekin syytä tarkistaa sähkökatkon sattuessa. 
  2. Paristoja taskulamppua, radiota ja muita tarvitsemiasi laitteita varten. 
  3. Valonlähde. Säilytä aina taskulamppu, lyhty ja/tai kynttilöitä sekä tulitikut helposti löydettävissä kaikille tutussa vakiopaikassa. 
  4. Pidä puhdasta juomavettä aina varalla pariksi päiväksi. Sähkökatko saattaa katkaista myös veden saamisen. Käytä tällöin vettä erityisen harkiten. 
  5. Lämmönlähteitä. Kynttilät tuottavat paitsi valoa, myös lämpöä. Jos kotonasi on tulisija, pidä varastossa polttopuita. 
  6. Paristokäyttöinen radio. Radion välityksellä voit kuunnella uutiset ja mahdolliset myrskyihin tai katkoksiin liittyvät tiedotteet. 
  7. Matkapuhelin sekä varavirtalähteet kannattaa aina pitää ladattuna. Osa älypuhelimista kuluttaa melko paljon virtaa. Sähkökatkon aikana kannattaakin miettiä, voisiko osan perheen laitteista sammuttaa ja vuorotella käyttöä. 
  8. Ruokatarvikkeita eli kotivaraa koko perheelle ainakin 72 tunnin pitimiksi. Varaa sellaista ruokaa, jonka säilytykseen tai valmistamiseen ei tarvitse sähköliettä tai -uunia. Älä sähkökatkon aikana avaa jääkaappia tai pakastinta turhaan, jotta tuotteet säilyvät niissä pidempään
  9. Kotoa olisi hyvä löytyä myös poikkeustilanteiden varalta ensiaputarvikkeet, käsidesiä ja kosteuspyyhkeitä

  

Lisää vinkkejä kotitalouksien varautumissuunnitelmiin löydät esimerkiksi täältä

Tutustu myös sähköverkon kehittämissuunnitelmaamme, jossa kerromme, miten me Nivoksella kehitämme sähköverkkoamme ja millaisiin tulevaisuuden näkymiin varaudumme sähkönjakelun näkökulmasta. 

 

Me Nivoksella teemme jatkuvasti parhaamme, että sähköä virtaa käyttöösi luotettavasti ja taukoamatta. Aina emme kuitenkaan luonnon voimille mahda mitään, vaikka seuraammekin aktiivisesti myös sääennusteita ja niihin liittyviä varoituksia. Vika- ja häiriötilanteissa älykäs sähköverkkomme osaa hälyttää asiantuntijamme toimiin välittömästi. Saamme siis tiedon sähköverkon vioista jo usein, ennen kuin niiden vaikutukset ovat edes havaittavissasi. Ammattitaitoiset asentajamme ovat hälytysvalmiudessa ja ryhtyvät korjaustoimiin heti tarpeen tullen mahdollisimman ripeästi. Voit seurata sähköverkkomme reaaliaikaista tilannekarttaa täällä: https://kartta.nivos.fi/