Kuva asennetuista aurinkopaneeleista katolla

Virtaa auringosta aurinkopaneelien myötä

Georgios Halaris rakastaa aurinkoisia päiviä. Nyt vieläkin enemmän, kun aurinko tuottaa hänelle myös sähköä!

Virtaa auringosta

Hyvinkääläinen sähkömies Georgios Halaris myöntää, että aluksi se arvelutti. Että pitäisi paneelit asennuttaa ja ryhtyä tuottamaan sähköä auringon avulla?

Sähköalan ammattilainen teki tarkat taustatyöt, ja lopulta auringon voima vakuutti. Nyt Halariksen autotallin katolla on 3 kW:n aurinkosähköjärjestelmä, yhteensä 12 aurinkopaneelia.

”Eniten mietitytti se, kuinka paljon aurinko voi tuottaa sähköä. Kesät Suomessa ovat kuitenkin lyhyitä ja joskus pilvisiäkin”, Halaris kertoo pohtineensa.

Nivoksen aurinkosähköasiantuntijoille epäilys on tuttu. Moni uskoo, ettei aurinkoa voi näillä leveysasteilla valjastaa sähköntuotantoon. Asiantuntijat kertovat kuitenkin, että todellisuudessa aurinkoenergian määrä on Suomessa samalla tasolla kuin Keski-Euroopassa, ja paneeleiden hyöty vain kasvaa ilmojen viiletessä.

Halariksen kaksikerroksisessa kodissa on alakerrassa vesikiertoinen lattialämmitys ja yläkerrassa sähkölattialämmitys. Aurinkopaneeliprojektin yhteydessä alakerran ilmalämpöpumppu sai kaverikseen toisen, kun sellainen asennettiin myös yläkertaan. Nyt sähköntuotannossa ovat mukana vielä aurinkopaneelit, jotka asettuivat pihan aurinkoisimmalle nurkalle, autotallin katolle. Koska paneelit ovat olleet paikallaan vasta muutaman kuukauden, ei Halaris ole vielä päässyt tekemään laskelmiaan investoinnin hyödyistä. Säästöt eivät kuitenkaan olleet se merkittävin sysäys aurinkosähkön valintaan.

”Aurinko on luonnollinen ja turvallinen sähköntuottaja. Ekologisuudella oli suuri merkitys valintaan”, hän toteaa.

Yhtä aikaa hankittuna ja asennettuna aurinkopaneeleiden ja ilmalämpöpumpun kokonaishinnaksi tuli 8000€. Halaris on erittäin tyytyväinen asennuksen laatuun ja on huomannut, että paneelit ovat herättäneet kiinnostusta myös naapureissa.

”Kyllä niistä on kyselty ja on tultu ihastelemaankin. Asenne aurinkoenergiaa kohtaan on positiivinen, siksi sen voisi tulevaisuudessa olettaa yleistyvän myös käytössä.”