Rohkeus, avoimuus ja uskallus leimaavat nivosmeininkiä

Me Nivoksella viemme vesi- ja energia-alaa etunojassa eteenpäin. Nivomme yhteen asumista ja yrittäjyyttä helpottavia tuotteita ja palveluita, jotta asiakkaamme voivat huoletta keskittyä heille tärkeisiin asioihin.

Nimemme takana puurtavat nivoslaiset; osaavat ja omistautuneet ammattilaiset maastossa, konehuoneissa, suunnittelupöytien ääressä sekä asiakaspalvelussa. Olemme ihmistemme näköinen yritys. Tapaamme toimia kutsumme nivosmeiningiksi. Kädet meillä on asiakkaiden jokapäiväisessä arjessa ja juuret syvällä, sillä historiamme ulottuu jo yli 90 vuoden päähän.

Viime vuosina olemme kehittäneet muun muassa palkintoja keränneen datakeskuksen lämmönkierrätystä, sähköverkon automaatiota ja sensoritekniikkaa, hajautettuja energiaratkaisuja sekä siirtäneet jäteveden puhdistuksen uudelle aikakaudelle. Kun jotain uutta ollaan kehittämässä, meidät halutaan mukaan.

Koko konsernissa nivoutuvat yhteen monipuolinen toimintamme: energiaverkot, energia- ja lämmitysratkaisut, netti sekä vesihuolto. Nivos Oy:n tytäryhtitiöitä ovat Nivos Energia Oy, Nivos Palvelut Oy, Nivos Verkot Oy ja Nivos Vesi ja Lämpö Oy.

P.S. Tässä vuosikertomuksessa tapaat kuvien välityksellä meitä nivoslaisia. Tervetuloa peremmälle!

Vuoden 2020 kohokohdat

Nivoksen vesiliiketoiminta menestyi vesihuoltolaitosten vertailussa palkintosijoille

Talousveden osalta saimme täydet 8 pistettä. Jäteveden osalta sijoituimme kärkeen 7,6 pisteellä.

Nivoimme luonnonvoimat yhteen ja luovuimme fossiilisista polttoaineista

Uudistimme sähkötuotteemme ja luovuimme fossiilisista polttoaineista: Nivoksen sähkö on aina ilmastoystävällistä.

Uudistimme organisaatiomme ja päivitimme nivosmeininkimme versioon 2.0

Uudistimme organisaatiomme niin, että voimme palvella asiakkaitamme entistä kokonaisvaltaisemmin ja joustavammin liiketoimintojemme välisellä yhteistyöllä. Koska ihmiset tekevät muutoksen, päivitimme samalla nivosmeininkimme versioon 2.0.

Olimme mukana kotimaisen biokaasun pioneerityössä

Tuhannet kotitaloudet hyötyvät Mäntsälän Biovoiman ja Nivoksen muodostamasta kiertotalousketjusta, jonka myötä banaaninin kuorista ja kahvinporoista jalostetulla lämmöllä lämmitetään koteja Mäntsälässä.

Saimme Energiaviraston kestävyysjärjestelmän mukaisen hyväksynnän biopolttoaineelle

Kasvihuonepäästövähenemän laskennan mukaan Palopuron biokaasun elinkaarenaikaiset kasvihuonekaasupäästöt ovat todennetusti vähintään 73 prosenttia pienemmät kuin fossiilisilla polttoaineilla.

Valonnopeaa reagointia ja tiedonsiirtoa poikkeusaikana

Koronapandemia pakotti maailman digiloikkaan ja me Nivoksella teimme kaikkemme, jotta valonnopea tiedonsiirto olisi mahdollisimman monen käytettävissä poikkeusaikana. Kevät ja koko vuosi oli meillä Nivoksella historiallinen ennätysvuosi. Toimitimme lähes kaksi kertaa enemmän valokuituliittymiä kuin mitä arvioimme etukäteen.

Toimitusjohtajan katsaus

Poikkeusvuosi nosti pitkäjänteisen työmme arvoonsa

Harva osasi ennalta arvata, mitä vuosi 2020 toisi tullessaan. Onneksi varautuminen pahan päivän varalle on meillä Nivoksella leivottu sisään toimintaamme. Laadimme suunnitelmia, huolehdimme resursseista ja varmistamme vielä kerran, että asiakkaamme saavat puhdasta vettä, energiaa, lämpöä ja toimivat nettiyhteydet kaikissa tilanteissa.

Vuosi 2020 lukuina

Katsaus talouteen

Teimme poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta hienon tuloksen vuonna 2020. Useat liiketoimintomme kasvattivat tulostaan, ja jatkoimme työtämme sujuvan arjen mahdollistavien netti-, vesi- ja lämpöyhteyksien eteen.

”Vuosi 2020 oli isojen muutosten vuosi, eikä ainoastaan koronapandemian vuoksi. Toteutimme vuoden alussa suuren organisaatiomuutoksen, jossa eriytimme infraomaisuutemme hallinnan ja palveluliiketoimintamme omiin yhtiöihinsä. Samaan aikaan kaasumarkkinat vapautuivat kilpailulle. Kaikesta tästä huolimatta vuosi oli meille Nivokselle hieno ja tuloksellinen”, iloitsee Nivoksen talousjohtaja Anna-Kaisa Kiiski.
Kuvituskuva

Hillitöntä uurastamista hiilettömyyden puolesta

Emme ole päästäneet itseämme helpolla ympäristöasioiden kanssa. Pää höyryten olemme katsoneet tulevaisuuteen ja kehittäneet palveluita, jotta asiakkaamme voivat tehdä vaivattomasti vaikuttavia ympäristötekoja.

Kumppaneidemme avulla hyödynnämme datakeskuksen hukkalämpöä ja biokaasua sekä luonnonvoimia, jotta asiakkaamme saavat kotinsa lämpimiksi ja autonsa liikkeelle ilman fossiilisia polttoaineita. Olemme myös vaihtaneet hiilivapaisiin sähkötuotteisiin ja lisänneet sähköautojen latauspisteitä. 

Puurramme, jotta vastuullisten valintojen tekeminen olisi asiakkaillemme vaivatonta. Siihen kannattaa rohkeasti satsata, mihin uskoo. Ja me satsaamme hiilivapaaseen maailmaan.
 

Pienennämme hiilijalanjälkeä asiakkaidemme puolesta

Mäntsälän valttikorttina vihreät valinnat – vastuullinen kumppanuus on kaikkien etu

Kuvassa Nivoksen myyntipäällikkö Kari Rissanen
Kuljemme biokaasulla ja sähköllä kohti päästötöntä autoilua
Me Nivoksella olemme jo pitkään tehneet määrätietoista työtä päästöttömän autoilun eteen. Jo reilu kymmenen vuotta takaperin avasimme Mäntsälän ensimmäisen kaasun tankkausaseman. Ratkaisuillamme helpotamme asiakkaidemme siirtymistä sähkö- ja kaasuautoiluun. Viime vuonna laajensimme sähköautojen latausverkostoamme ja avasimme latausjärjestelmän jäähallin yhteyteen Veteraanitielle Mäntsälään
Kuvassa Mäntsälän Biovoiman toimitusjohtaja Juha Virtanen
Kodit lämpenevät biojätteillä Mäntsälän Biovoiman kanssa yhteistyöllä
Etsimme jatkuvasti uusia ratkaisuja, jotta asiakkaamme voivat pienentää hiilijalanjälkeään. Jo tuhannet kotitaloudet hyötyvät Mäntsälän Biovoiman ja Nivoksen muodostamasta kiertotalousketjusta, jonka myötä fossiilista maakaasua voidaan korvata kotimaisella biokaasulla.
Kuvassa Nivoksen aurinkosähköasentaja
Meidän kanssamme teet aina kestäviä ilmastotekoja
Onnea on oma aurinkovoimala, maalämpö tai sähköautojen latausjärjestelmä. Emme tee vastuullisia energiaratkaisuja vain itsellemme, vaan autamme myös asiakkaitamme pitämään huolta ympäristöstä. Kaikki energiaratkaisumme auttavat pienentämään ekologista jalanjälkeä, olipa sitten kyse lämmitysratkaisuista, aurinkoenergiasta tai liikkumisesta.
Kuvassa on Nivoksen asiantuntijoita

Yhdessä olemme oma itsemme

Yksin puurtaminen ei ole meidän juttumme. Välitämme toisistamme, ja pidämme kumppaneitamme yhä vain tärkeämpinä. Siinä missä muut ulkoistavat, me sisäistämme. Otamme kumppanimme sisälle nivosmeininkiin ja avaamme ovemme yhteistyölle. Porukkana olemme nöyrästi ammattiylpeitä ja jaamme osaamistamme auliisti myös muille. 

Kuluneen vuoden aikana viestintä ja välittäminen nousivat keskiöön. Monet siirtyivät etätöihin ja saimme tosissaan miettiä, miten palvella asiakkaitamme parhaalla tavalla myös poikkeusaikoina. Olemme jeesanneet, vinkanneet ja tsempanneet. Yhdessä olemme jälleen kasvaneet.

Loistava yhteistyö valaisee Mäntsälän jokivarren ja kuntoportaat

Valonnopeaa reagointia ja tiedonsiirtoa poikkeusaikana

Meillä turhien töiden karsiminen tarkoittaa työhyvinvointia

Me Nivoksella haluamme olla alamme edelläkävijä myös oman toimintamme kehittämisessä. Uudistimme viime vuonna organisaatiomme niin, että voimme palvella asiakkaitamme entistä kokonaisvaltaisemmin ja joustavammin. Koska ihmiset tekevät muutoksen, päivitimme samalla nivosmeininkimme versioon 2.0.

40 vuotta yhteistä taivalta – Nivos ja Saila

Tuskinpa 19-vuotias Saila Rantanen pystyi kuvittelemaan, miltä työ ja elämä 40 vuotta myöhemmin näyttävät. Saila aloitti työt Nivoksen edeltäjällä Mäntsälän kunnan sähkölaitoksella vuonna 1981. Loikka manuaalisesta työstä digitaaliseen ympäristöön on ollut tänä aikana huikea. Samalla Nivos on kulkenut työntekijän mukana elämän eri vaiheissa. 

Osaamisemme on kaikkien käytössä

Kaikkea ei tarvitse aina opetella kantapään kautta, vaan omaa oppimiskäyrää voi loiventaa kysymällä vinkkiä kokeneemmalta. Uudistimme viime vuoden alussa konsernimme organisaation ja perustimme samalla Nivos Palvelut Oy:n, joka tuottaa erilaisia asiantuntija- ja asennuspalveluita sisäisille ja ulkoisille asiakkaille.
Kuvassa on Nivoksen asiantuntijoita

Meillä tehdään eilisen utopiasta huomisen arkea

Huh, mikä vuosi! Vaikka vuotta 2020 leimasivat epävarmuus ja huoletkin, sopeutuminen uuteen kasvatti myös sinnikkyyttä. Vakuutuimme valitsemamme linjan toimivuudesta – edelläkävijyys turvaa tulevaisuutemme.

Pidimme huoltovarmuudesta kiinni ja jatkoimme uusien edistyksellisten ratkaisujen käyttöönottoa poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta. Meidän käsissämme vesi puhdistuu UV-valolla, mittarit ja verkostot valjastetaan tekoälyllä, automaatio vapauttaa ihmiset ja fossiiliset päästöt jäävät hiljalleen historiaan. Meillä tehdään eilisen utopiasta huomisen arkea.
 

Lämmön jakelu entistä timmimpään kuntoon

Vuonna 2020 toteutimme kaukolämmön tuotannon ja verkoston optimointihankkeen yhteistyössä kumppanimme Hyvinkään Lämpövoiman kanssa, joka oli samojen haasteiden edessä. Tavoitteena oli vähentää lämpöhäviöitä vähintään 0,5 % vuodessa ja tehostaa lämmönjakelun oikea-aikaisuutta.

Älykkäämpi lämmitys, iisimpi asumisen arki

Asiakkaiden kiinnostus lämmityksen optimointiin ja teknologian kehitys ovat kohdanneet toisensa, sillä veimme viime vuoden aikana yhdessä asiakkaan ja kumppanimme kanssa eteenpäin älykästä lämmitysratkaisua, joka otetaan ensimmäisenä käyttöön tämän talven lämmityskaudella.

UV-laitteella lisävarmuutta veden puhtauteen

Vuoden 2020 syksyllä Mäntsälän vesitornissa tapahtui kummia. Tornin jalkaosa sai komean nilkkakorun, kun vesitorniin asennettiin talousvettä UV-valolla puhdistava laite. UV-laitteen asennus on tyypillistä Nivosta. Varaudumme ihan vain lisävarmuuden vuoksi, vaikka juomavetemme on jo lähtökohtaisesti puhdasta.

Utelias luonteemme tekee meistä halutun kumppanin tutkimustyöhön

Miltä tulevaisuus näyttää? Me Nivoksella emme sitä täsmälleen tiedä, mutta sanoisimme, että meillä on melko hyvä vainu. Paras tähystystorni tulevaisuuteen ovat erilaiset tutkimusprojektit, joissa olemme mieluusti mukana. Tutkimuksen avulla etsimme vastauksia alan eteenpäin viemiseen ja kehitämme yhä parempia palveluita asiakkaillemme.
Kuvassa on Nivoksen johtaja Kimmo Rintamäki
Laadukas vesihuolto lepää Nivoksen leveillä hartioilla
Vesihuoltomme sykkivä sydän ei löydy pumpuista, putkista tai edes asialleen paneutuneiden nivoslaisten rinnasta, vaan koko operatiivista vedentuotantoa valvovasta automaatiojärjestelmästä. Yksi vuoden 2020 suurimpia hankkeitamme onkin ollut vesihuollon automaation uudistus.
Kuvassa on vesimittari
Älykäs vesimittari kuulee sen, mitä silmä ei vielä näe
Me Nivoksella etsimme herkeämättä parhaita mahdollisia ratkaisuja asiakkaan hyödyksi. Aivan kuten älykkäät vesimittarimme ja vuotovahtimmekin, jotka hälyttävät poikkeuksellisesta vedenkulutuksesta kellon ympäri. Älykkäät vesimittarit ovat antaneet hälytyksen jo paristakymmenestä vuototilanteesta.
Nainen pitää kädessään kaasuauton tankkauspistoolia
Tienraivaajan asenteemme kantaa hedelmää
2020 oli Palopuron Biokaasun toinen toimintavuosi, jonka aikana kehitimme toimintaa ja kasvatimme kaasuntuotantoa merkittävästi. Saimme ensimmäisenä Suomessa Energiaviraston kestävyysjärjestelmän mukaisen hyväksynnän biopolttoaineelle, jonka syötteenä on hyödynnetty maatalouden tähteitä.
Kuvassa on Nivoksen asiantuntijoita

Nivos tunnetaan luonnostaan

Me huolehdimme sähkön, energian ja veden toimivasta jakelusta pitkällä kokemuksella, katse tiukasti tulevassa. Katsomme kuitenkin myös vierellemme. Rinnallamme seisoo hienoa väkeä – nivoslaisia, kumppaneita ja asiakkaita.

Tärkeinä pitämämme asiat näkyvät teoissa. Siitä kertovat esimerkiksi ammattitaitoiset asentajamme, jotka paiskivat töitä riskeistä huolimatta turvallisesti ja nivosmeiningillä. Alta voit lukea lisää myös ympäristötyöstämme, panoksestamme tulevaisuuden tutkimukseen ja asiakkaidemme nöyrästä kuuntelemisesta silloin, kun kehitämme innolla uutta.

Vastuullisuus ja edelläkävijyys ovat meille luontainen tapa toimia. Ja siitä meidät tunnetaan.

Huolenpitoa ja ammattitaitoa myös poikkeusaikana

Kaikki nivoslaiset eivät ole työskennelleet koronan aikana etänä. Asentajamme paiskivat hommia tavalliseen tapaansa myös poikkeusvuonna. Pidimme terveysriskit mielessämme ja toimimme asiakkaiden luona vastuullisesti.

Puhtaat vesistöt meille ja seuraaville sukupolville

Vesi koskettaa meitä nivoslaisia syvältä. Teemme päivittäin hartiavoimin hommia sen eteen, että ympäröivät vesistömme pysyisivät puhtaina sekä meille että tuleville sukupolville. Viime vuonna saneerasimme jätevesiviemäreitä sekä rahoitimme Sälinkään teollisuusalueen pilaantuneen maaperän ja pohjaveden kunnostushanketta. Hankkeella turvataan Mäntsälälle tärkeän Ojalan pohjavesialueen hyvä tila.

Uteliasta mieltä ja herkkiä korvia - palautteen pohjalta parempia palveluita

Kehittämisessä tarvitaan uteliasta mieltä ja herkkiä korvia. Energiatekniikan diplomi-insinööri ja Nivoksen tuotepäällikkö Jerkko Starck on huomannut, että asiakkaan saappaisiin asettuminen on avannut silmiä. Siinä hommassa häntä ovat auttaneet niin asiakastutkimukset kuin palvelumuotoilukoulutuskin, jota hän on tehnyt työn ohessa syventääkseen osaamistaan.

Tutkijat talossa – opinnäytetyön kautta kiinni kehitykseen

”Nivosmeiningistä tulee erityisesti mieleen innovatiivisuus. Meillä ei yritetä pysyä mukana kehityksessä, vaan halutaan olla kehityksen kärjessä.” Näin kuvailee Touko Mustonen, uunituore sähkötekniikan diplomi-insinööri LUT-yliopistosta.

Vastuullisuusraportti

Julkaisimme ensimmäisen GRI-standardin (Global Reporting Initiative) mukaisen vastuullisuusraporttimme vuonna 2020.