Energiatuet aurinkovoimalan hankintaan

Aurinkosähkö on uusiutuvaa energiaa ja edistää energiajärjestelmän muuttumista vähähiiliseksi pitkällä aikavälillä. Näin ollen aurinkoenergiainvestoinneille myönnetäänkin erilaisia avustuksia. Tuet parantavat merkittävästi investoinnin taloudellista kannattavuutta, mutta milloin ja mistä investointiin saa tukea, ja millä edellytyksin?

Yritykset ja yhteisöt 

Kaiken kokoiset yritykset ja yhteisöt voivat saada aurinkosähköinvestoinnille 20 % energiatukea. Tuki haetaan ja sen myöntää Business Finland. Investoinnin tulee olla vähintään 10 000 € suuruinen ja hanketta ei saa aloittaa ennen tukipäätöstä. Tukihakemuksen liitteenä tulee toimittaa projektisuunnitelma. 

Yhteisöillä tarkoitetaan tässä yhteydessä kuntia, seurakuntia ja säätiöitä. Kannattaa huomioida, että muuta valtion tukea saavat organisaatiot eivät välttämättä ole oikeutettuja energiatukeen. Yhdellä puhelinsoitolla Business Finlandin asiantuntijoille asiaan saa nopeasti varmistuksen.  Lue lisää yritysten ja yhteisöjen tuesta >>

Maatilat 

Maatilat voivat saada jopa 40 % maatalouden investointitukea aurinkosähköinvestointiin. Tukea voi hakea milloin vain, ja hakemus tehdään Maaseutuviraston Hyrrä-palvelussa. Rakentamisinvestoinneissa tuen määrän on oltava vähintään 7 000 €, jolloin 40 % tuella minimi-investointi on 17 500 €.  

Rakentamisinvestointia ei saa aloittaa, eikä tilaussopimusta tehdä, ennen kuin ELY-keskuksesta on saatu tukipäätös. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa liiketoimintasuunnitelma. Hakijan maatalouden yrittäjätulolla on myös tietty minimimäärä. Kannattaa huomioida, että tukea saa VAIN siltä osin, kun tuotettu energia käytetään maatalouden tuotantotoiminnassa. Lue lisää maatilojen tuesta >>

Asunto-osakeyhtiöt 

Asunto-osakeyhtiöt (taloyhtiöt) ovat toistaiseksi olleet aurinkosähkön väliinputoajia niin oman tuotannon hyödyntämisen kuin tukienkin osalta. Onneksi tähän on tulossa lakimuutos lähivuosina. Tällä hetkellä taloyhtiöt voivat saada tukea (ARA) lähinnä energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin. 

Kotitaloudet 

Kotitaloudet eivät saa suoria investointitukia aurinkosähköjärjestelmiin, mutta voivat saada kotitalousvähennystä. Sitä voi hakea aurinkosähköjärjestelmän asennuskustannuksista eli työn osuudesta.  

Vuonna 2020 työn osuudesta 40 % on vähennyskelpoista. Kotitalousvähennystä haettaessa omavastuu on 100 €, ja vähennyksen maksimimäärä henkilö kohden 2 250 € vuodessa. Puolisoille maksimimäärä on luonnollisesti yhteensä 4 500 €. Lue lisää  kotitalouksien tuesta >>

 

Kiinnostuitko? Varaa maksuton aurinkovoimalan kartoituskäynti