Kun Helsingin Kulosaaressa sijaitseva kerrostalo siirtyi energiaremontin avulla maalämpöön, asukkailla oli syytä hymyyn. Maalämpö on ympäristövastuullinen vaihtoehto, mutta iloa aiheuttivat myös rahalliset säästöt. Vaikka taloyhtiö otti projektia varten velkaa, asukkaiden vastikkeet eivät nousseet, sillä energiamaksut pienenivät uuden järjestelmän ansiosta.
Syksyllä 2019 kulosaarelaisen kerrostaloyhtiön 20-vuotinen kaukolämpöpaketti oli tullut tiensä päähän, joten taloyhtiö päätti siirtyä maalämpöön. Isännöitsijä kilpailutti muutamia toimittajia.
”Emme lähteneet isoimman tarjoajan kelkkaan, koska emme halunneet hukkua järjestelmään”, muistelee taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Jylhä.
Nivos tuntui sopivan kokoiselta toimijalta. Yhtiön tekemässä avaimet käteen -tarjouksessa oli kuvattuna uusi maalämpöjärjestelmä mitoituksineen, asennuksineen ja porauskenttineen sekä valmiit laskelmat ohjeelliseen takaisinmaksuaikaan. Tarjousta varten oli tutkittu tarkasti, mikä on asiakkaalle paras vaihtoehto ja mitkä olisivat järjestelmän elinkaarikulut. Nivos pystyisi myös auttamaan ARA-tukien hakemisessa.
Hyvä ja konkreettinen tarjous oli todella helppo lukea. Kun Nivos tuli tapaamaan meitä myös kasvotusten, haistoin projektipäällikkö Hannu Päivisen puheesta, että nyt on paikalla luotettava valvoja, jolla on ammattitaitoa takana.
Nivoksella oli myös hyviä referenssejä innovatiivisesta tekemisestä. Tuli sellainen olo, että homma viedään maaliin asti, saamme hyvää palvelua kasvokkain, ja mahdolliset yllätykset ja ongelmat hoidetaan. Helppous ja asiantuntevuus oli meille tärkeää, koska hallituksella ei riittänyt ammattitaito tässä asiassa, Jylhä kertoo.
Sujuva remontti lunasti lupaukset
Kaupat tehtiin keväällä 2020, ja energiaremontti valmistui jouluaaton aatoksi. Vuoden varrella yhteistyö oli sujuvaa, eikä suuria ongelmia tullut vastaan. Erikoistilanteista tiedotettiin aina etukäteen, ja tontti pysyi siistinä.
”Kaivuualueet oli rajattu hyvin, ja kamat olivat päivän päätteeksi kasassa. Ihmiset pääsivät kävelemään rappuihin normaalisti. Kaiken kaikkiaan koen oikein hyväksi Nivoksen ammattitaidon. Riittävän kokoisessa firmassa on myynti, laskutus, työnjohto ja tiedotus erikseen. Kukaan ei ollut pihalla asioista, ja tieto kulki. Vasteaika ja reagointi olivat oikein hyviä, kun katsotaan yleistä teknisillä aloilla toimimista. Samoin tekemisen laatu. Nivos pystyy ylpeänä vastaamaan siitä, mitä he tekevät”, Jylhä kiittelee.
Uusi järjestelmä maksetaan säästöillä
Taloyhtiön lähtökohta energiaremonttiin oli se, että uusi järjestelmä maksetaan maalämmön tuomilla energiasäästöillä. Remonttia varten otettiin velka, mutta asukkaiden vastikkeet eivät nousseet lainkaan, koska energialasku pieneni.
”Jos systeemi maksaa itsensä pois näin, niin silloinhan se on hyvä diili”, Mikko Jylhä toteaa.
Alkuperäisessä laskelmassa maalämpöjärjestelmä maksaisi itsensä takaisin 12 vuodessa, mutta mittava ARA-tuki, energiakulutuksen leikkaaminen ja oikeat järjestelmäsäädöt vähensivät takaisinmaksuaikaa vielä merkittävästi.

Tekniset ratkaisut ja järjestelmän oikea mitoitus ovat kaiken A ja O, mutta laitteiden säädöillä pystytään säästämään vielä paljon lisää – tällaisessa kerrostaloprojektissa noin 15 000 euroa. Ja kun asiat on perusteltu hyvin ARA:lle, avustuksen määrä on suurempi, muistuttaa projektipäällikkö Hannu Päivinen Nivokselta.
Kulosaaren asiakkuutta hoitanut myyntipäällikkö Kari Rissanen Nivokselta antaa vinkin energiaremonttia suunnittelevien taloyhtiöiden hallituksille.
”Ottakaa kilpailuttamanne yritykset haastatteluun. Tulemme mielellämme esittelemään ehdotuksemme joko hallitukselle tai yhtiökokoukseen. Suora yhteys taloyhtiön jäseniin on meille tärkeää, sillä asukkaathan nämä remontit maksavat. Meillä on myös ammattitaitoa ARA:n avustuksien hakemisessa, ja tukimäärät ovat merkittäviä tällaisissa hankkeissa.”

Kaukolämmöstä maalämpöön siirtynyt As Oy Kulosaaren puistotie 52 on helsinkiläinen kerrostaloyhtiö. Kolmikerroksisessa 1960-lukulaisessa talossa on 36 asuntoa.