As Oy Arvonniitty vaihtoi öljyn maalämpöön

Taloyhtiön lämmitysjärjestelmän vaihto on myös luottamuskysymys. As Oy Arvonniitty luotti meidän osaamiseen, kun se vaihtoi öljylämmityksen maalämpöön.

Lämmitysjärjestelmän valinnassa ei ole varaa vääriin valintoihin

As Oy Arvonniityssä oli pitkään keskusteltu lämmitysjärjestelmän vaihdosta. Alkuperäisestä öljylämmityksestä oli tullut kallista, ja järjestelmä oli alkanut reistailla. Poltin uusittiin 2000-luvun alussa, öljysäiliö muutama vuosi sen jälkeen.

Teuvo Peltonen on As Oy Arvonniityn hallituksen puheenjohtaja. Hän korostaa, että taloyhtiön lämmitysjärjestelmän vaihtaminen on iso investointi, jota maksetaan pitkään. Siksi ei ole varaa vääriin valintoihin.

"Meille oli selvää, että asiat pitää tehdä meille helpoimmalla mahdollisella tavalla. Siksi otimme kaiken Nivokselta. He vastasivat porauksista, asennuksista ja toimituksista. Iso projekti vähän jännitti. Ihan turhaan, kaikki meni niin mukavasti", Peltonen kertoo.

Maalämpöpumppu on edullinen ja yksinkertainen ratkaisu sinulle, joka haluat vaikuttaa ekologisilla ratkaisuillasi. Valitsemalla käyttöösi maalämpöpumpun saat jopa yli 70 % tarvitsemastasi energiasta ilmaiseksi!

Isännöitsijä tuki maalämpövalintaa

Taloyhtiön isännöitsijälle, OP-Kiinteistökeskuksen Kari Vainiolle, yhtiön luotsaaminen uuteen lämmitysmuotoon on tuttua.

"Minusta oli tärkeää, että yhtiö valitsi kumppanikseen Nivoksen. Tunnettu ja pitkäaikainen toimija on aina varmempi toimija urakoissa, joissa on pitkät takuuajat", Vainio sanoo.

Vaihtoon haettiin ARA-tukea, lisäksi yhtiö otti pankkilainan. Kaikessa pidettiin mielessä, että asumiskustannukset on pidettävä ennallaan. Loppujen lopuksi asumiskustannukset nousivat vain muutaman kymmenen euroa kuukautta kohti.

Toteutus oli nopeaa. Pihalle porattiin viisi 220 metrin syvyistä kaivoa. Lämpöpumpuksi valittiin Stiebel Eltron. Lämmönjakotila oli purettava, mutta meille tuotiin pihalle lämpökontti, joten asukkaiden lämmönjakelu tai kuuma vesi ei katkennut missään vaiheessa. Se oli tärkeää asukkaille.

Projektissa oli haasteita, joista selvittiin yhteistyöllä taloyhtiön kanssa. Esimerkiksi suunnitelmista poikkeavan lattiavalun tekeminen oli yhteinen päätös.

"Panostimme laadun ja aikataulun lisäksi, myös tiedottamiseen. Se lisäsi asukkaiden tietoisuutta projektin etenemisestä ja auttoi projektin sujuvuutta. Lopputulos oli hyvä ja toimiva järjestelmä, jonka toimituksesta asiakas oli tyytyväinen. Hyvällä suunnittelulla ja oikeilla yhteistyökumppaneilla tällaisia voidaan saavuttaa", Nivoksen lämpöpäällikkö summaa.

Nopea käyttöönotto

Käyttöönottotarkastus pidettiin vain puolisen vuotta projektin alkamisesta. Kohta ensimmäinen täysi maalämpövuosi on takana. Vainio kertoo, että vuoden aikana on tehty säätöjä ja tarkastuksia. Asukkaat ovat olleet tyytyväisiä.

"Olen mielissäni, että taloyhtiöön valittiin maalämpö. Se on tulevaisuuden juttu. Uskon, että se myös nostaa asuntojen arvoa", talon asukas Outi Tähkäpää sanoo.

Tarkista nämä asiat, kun harkitset maalämpöön siirtymistä

 Lue alta taloyhtiön muistilista maalämmön hankinnasta. Listan laati isännöitsijä Kari Vainio Mäntsälän OP-Kiinteistökeskuksesta. Vainio on hoitanut usean asunto-osakeyhtiön lämmitysjärjestelmän vaihdon Mäntsälässä.   

Vaatimukset:
Jotta maalämpö kannattaa asentaa, kiinteistössä pitää olla vesikiertoinen lämmitysmuoto. Sähkölämmitteiseen rakennukseen vesikiertoisille pattereille joudutaan asentamaan putkisto, joka on työn työläin ja kallein vaihe.

Suunnittelu:
Monet maalämpöurakoitsijat tarjoavat myös suunnittelun. Ulkopuolisen suunnittelun etuna on se, että se on riippumaton ja sen perusteella on helpompi saada yhteneviä tarjouksia.

Tarjoukset:
Viime vuosina maalämpöjärjestelmien asentajilla on ollut paljon töitä. Ennen tarjouspyynnön lähettämistä on parasta kysyä, pystyvätkö he edes tarjoamaan työtä. Neljä tarjousta olisi sopiva määrä, joskus voi joutua tyytymään yhteen.

Tarjousten vertailu:
Tee tarkka tarjouspyyntö. Tarjouksia on hankala vertailla, jos kaikilla on erilaiset suunnitelmat. Huomaa, että hintaa saadaan usein alhaisemmaksi esimerkiksi tarjoamalla kohteeseen alimitoitettu järjestelmä.

Ajankohta:
Maalämpöjärjestelmä voidaan asentaa myös talvella, mutta vain hyvin leudoilla keleillä, pakkasella ei voida porata.

Valvonta:
Isoissa taloyhtiöiden hankkeissa on hyvä olla asiantuntija, joka valvoo hankkeen edistymistä. Valvojan voi hankkia esimerkiksi maalämpöasiat tuntevasta insinööritoimistosta.

 

Lue lisää yritysten, säätiöiden ja taloyhtiöiden lämmitysratkaisuista

 

 

Kuvassa OP-Kiinteistökeskuksen isännöitsijä Kari Vainio

"Minusta oli tärkeää, että yhtiö valitsi kumppanikseen Nivoksen. Tunnettu ja pitkäaikainen toimija on aina varmempi toimija urakoissa, joissa on pitkät takuuajat", isännöitsijä Kari Vainio sanoo.

As Oy Arvoniitty on vuonna 1974 valmistunut 12-huoneistoinen rivitaloyhtiö Arvopellon asuntoalueella Mäntsälässä.

Kuvassa Kari Rissanen Nivokselta
myyntipäällikkö
0400 328 229
@email

Jätä minulle viesti!