Miten liikenteen sähköistyminen vaikuttaa taloyhtiöihin?

Yhä useammalla taloyhtiön asukkaalla on jo nyt tai lähitulevaisuudessa ladattava ajoneuvo ja luonnollisesti he haluavat päästä lataamaan sitä kotipihassaan. Monet taloyhtiöt joutuvat lähiaikoina tekemään päätöksiä asian osalta, mutta kuten moni taloyhtiössä asuva tietää, eivät asiat aina ole niin yksioikoisia.  

Kokosimme sinulle listan, millaisia näkökulmia kannattaa huomioida aiheen tiimoilta

Lainsäädäntö 

Uuden lainsäädännön mukaan (2020) uusiin asuinrakennuksiin, joissa on enemmän kuin neljä pysäköintipaikkaa, asennetaan latausvalmius siten, että jokaiseen pysäköintipaikkaan voidaan myöhemmin asentaa latauspiste (5 §). Olemassa olevien asuinrakennusten osalta velvoite astuu voimaan, jos rakennusta korjataan laajamittaisesti (6 §), joten puhtaasti lainsäädännöllisestä näkökulmasta katsoen taloyhtiöillä ei ole akuuttia kiirettä asian kanssa, ellei isompi remontti ole taloyhtiössä juuri edessä. 

Asukkaiden ja liikehuoneistojen yrittäjien tarpeet 

Lainsäädäntö asettaa ”minivaatimukset”, mutta todellinen tarve syntyy asukkailta ja kiinteistön käyttäjiltä. Yhä useammalla asukkaalla tulee olemaan ladattava ajoneuvo, ja he tulevat vaatimaan jollakin aikataululla niille latausmahdollisuutta. Lisäksi taloyhtiöiden, joilla on liiketiloja, on hyvä huomioida näiden vuokralaisten mahdolliset tarpeet yritysten uusiessa autokantaansa. 

Taloyhtiön houkuttelevuus 

Latausmahdollisuudesta tulee mahdollisesti tärkeä kriteeri uutta asuntoa etsiville, kun ladattavien ajoneuvojen määrä lisääntyy merkittävästi. Kilpailluilla asuntomarkkinoilla tämä tarkoittaa sitä, että ne taloyhtiöt, joissa on latausmahdollisuus ovat houkuttelevampia yhä useammille asunnonvaihtajille.

Kuvassa Nivoksen asiantuntija Jerkko Starck
projektointi- ja kehityspäällikkö
019 68 991
@email

Ota yhteyttä!